Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δώσε και μένα, μπάρμπα

thumb

Σχέδιο για ειδική ρύθμιση εξόφλησης οφει­λών προς την εφορία που έχουν συσσωρεύ­σει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγ­γελματίες επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουρ­γείου Οικονομικών.
Το σχέδιο έχουν εκπονήσει υπηρεσιακοί παρά­γοντες του υπουργείου και τα βασικά του χαρα­κτηριστικά είναι η εξάρτηση της μηνιαίας δόσης που θα δίνουν στο δημόσιο ταμείο με το ύψος των ακαθάριστων ή και των καθαρών εισπράξεών τους. Πρόκειται για μέρος της προσπάθειας του νέου οι­κονομικού επιτελείου να ανακόψει την εκρηκτική πορεία αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών προς το Δημόσιο. Ήδη οι συνολικές ληξιπρόθε­σμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημό­σιο ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
Tα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου για τη ρύθμιση και τμηματική εξόφληση των οφειλών των επιχειρήσεων, των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών προς το Δημόσιο είναι:
Κάθε επιχείρηση η ελεύθερος επαγγελματίας θα ενημερωθεί εγγράφως από το υπουργείο Οι­κονομικών για το ύψος της ληξιπρόθεσμης και βε­βαιωμένης οφειλής του. Θα καλείται, με την ίδια επιστολή, να ενταχθεί στηνειδική ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών του ή να επιλέξει τη μόνιμη ρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων που επιτρέπει την τμηματική εξόφληση σε έως και 24 δόσεις, ανάλογα με την κρίση του εφόρου.

Εισηγήσεις
Όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στην ειδική ρύθμι­ση θα καταβάλλουν κάθε μήνα ή τρίμηνο ένα ποσό που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων τους, βάσει των περιοδικών δηλώσεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που υποβάλλουν. Οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) υποβάλλουν την περιοδική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κάθε μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του ΚΒΣ υποβάλλουν την πε­ριοδική δήλωση ΦΠΑ κάθε τρίμηνο.
Με την κατάθεση της περιοδικής δήλωσης δεν θα βεβαιώνεται μόνο ο ΦΠΑ, αλλά και ο φόρος που θα πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους του φορολογουμένου.
Με βάση τις εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος που θα βεβαιώ­νεται θα είναι το 5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.
Υπάρχουν εισηγήσεις με βάση τις οποίες το πο­σοστό του φόρου που θα βεβαιώνεται θα είναι το 3% των καθαρών εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αυτή η μορφή της ρύθμισης μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά το εισπρακτικό της αποτέλεσμα, σε σχέση με τις κλασικές ρυθμίσεις που θεσπίζονταν στο παρελθόν και προσέφεραν απλώς πολλές μηνιαίες δόσεις και έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ πιστεύουν ότι αυτή η μορφή της ρύθμι­σης εξυπηρετεί και τις επιχειρήσεις, καθώς το πο­σό που θα αποδίδουν στο δημόσιο ταμείο κάθε μήνα θα εξαρτάται από την πο­ρεία των εσόδων τους. Αν κάποιον μήνα τα έσοδά τους είναι μειωμέ­να, θα μειώνεται αντίστοιχα και το ποσό που θα πληρώνουν για την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Αν τα έσοδά τους είναι αυξημένα, τό­τε θα αυξάνεται και το ποσό των δό­σεων που θα αποδίδουν στην εφορία.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της κρίσης, που μείωσε δραστικά τις πωλήσεις και τα έσοδά τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έκα­ναν το εξής: δεν υπέβαλλαν, ως όφειλαν, περιοδι­κές δηλώσεις ΦΠΑ. Εντοπίζονταν για τη μη υποβολή με διασταυ­ρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληρο­φοριακών Συστημάτων και καλούνταν να δώσουν εξηγήσεις. Τότε, οι επι­χειρήσεις ζητούσαν από την εφο­ρία να προχωρήσει σε προσωρινό έλεγχο, να τους καταλογίσει τον ΦΠΑ που τους αναλογούσε και να πληρώσουν μια προσαύξηση της τάξης του 20%, προκειμένου να τον εξοφλήσουν σε δόσεις. Ουσιαστικά εί­χαν ανακαλύψει έναν νομότυπο τρόπο για να χρησιμοποιούν τους φόρους ως κεφάλαιο κίνησης, καταβάλλοντας όμως σημαντικές προ­σαυξήσεις και πρόστιμα.

Τάδε θέλει τρόικα
Επιβολή διδάκτρων στους αι­ώνιους φοιτητές, αύξηση της στρατιωτικής θητείας, πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, μείωση υψηλών συντά­ξεων, ψαλίδισμα ή κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, μείω­ση δαπανών ασφαλιστικών τα­μείων, περικοπή εφάπαξ, μεί­ωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις και μισθοί ΔΕΚΟ είναι μεταξύ των προτά­σεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, στο πλαί­σιο του σχεδίου για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ, που πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα.
Επί του παρόντος, κανένα από αυτά τα ισοδύναμα μέτρα – με ορίζοντα διετίας – δεν έχει κλειδώσει.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Οι κληρικοί να πληρώνο­νται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
- Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
- Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες, προκει­μένου να περιορισθούν οι ανά­γκες προσλήψεων επαγγελματι­ών οπλιτών πενταετούς θητείας.
Αναφορικά με τα ειδικά μισθο­λόγια, κόστους 205 εκατ. ευρώ, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι από την περασμένη Κυριακή έχουν δοθεί τα ισοδύναμα μέτρα στην τρόικα, η οποία τα μελετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου