Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Υπερψηφίστηκε και ο δεύτερος εφαρμοστικός

Με 213 ψήφους υπέρ, έναντι 58 κατά και 12 «παρών» υπερψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που...

επιφέρει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και του ΕΣΥ και μεταξύ άλλων αυξάνει τα γενόσημα φάρμακα στην αγορά, απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων ενώ θεσπίζει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Και σε αυτή την ψηφοφορία καταγράφηκαν πολλοί διαγραφέντες βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα, που ενώ είχαν καταψηφίσει το λεγόμενο «μνημόνιο 2» και διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, τελικά υπερψήφισαν ή δήλωσαν παρόντες επί του εφαρμοστικού νόμου των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, ανοίγοντας τα δρόμο για την επιστροφή στα κόμματά τους.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές που είχαν διαγραφεί επειδή καταψήφισαν το «μνημόνιο 2» και άλλαξαν στάση δηλώνοντας «ναι», είναι οι κύριοι Α.Αθανασιάδης και Χρ. Μαγκούφης ενώ άλλοι 12 συνάδερφοί του δήλωσαν «παρών» και σε αυτούς καταγράφηκαν οι κύριοι Λ. Μίχος, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Β.Τόγιας, Γ.Κασσάρας, Χ.Καστανίδης, Γ.Παπαμανώλης, Ηλ.Θεοδωρίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης και τις κυρίες Μ. Κυριακοπούλου, Λ. Κατσέλη, Χ.Τεκτονίδου ενώ η κυρία Μ. Ξενογιαννακοπούλου επέμεινε στο «παρών» που είχε εξάλλου δηλώσει και επί του μνημονίου 2.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 6 διαγραφέντες από τα ΠΑΣΟΚ βουλευτές οι κυρίες Α.Βαγενά, Β. Παπανδρέου και οι κύριοι Σπ. Κουβέλης, Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης και Μ. Τσετίν.

Από τη ΝΔ «ναι σε όλα» ψήφισαν 8 βουλευτές, η διαγραφείσα Ελίζα Βόζεμπεργκ και οι κύριοι Κ.Παπασιώζος, Ζ.Τζηκαλάγιας, Αν. Καρυπίδης, Θ.Λεονταρίδης, Α. Δερμετζόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης και Γ.Βαγιωνάς ενώ άλλοι 7 βουλευτές οι κύριοι Γ. Βλάχος, Μ.Γιαννάκης, Μ.Τζίμας, Κ.Μαρκόπουλος, Κ.Γκιουλέκας, Γ.Καρασμάνης, Μ.Κόλια- Τσαρουχά υπερψήφισαν επί της αρχής και καταψήφισαν κάποια άρθρα.

Από τους διαγραφέντες της ΝΔ επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία 4 βουλευτές, οι κύριοι Χ.Ζώης, Σ.Γαληνός, Π. Μελάς και η κα Μ.Ιατρίδη ενώ η κα Ε.Κουντουρά και Δ.Σταμάτης επέμειναν στο «όχι» καταψηφίζοντας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρο 35, που αφορά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και καταψήφισε το υπόλοιπο νομοσχέδιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στο άρθρο 89, που αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που απασχολήθηκαν με καταχρηστικούς όρους εργασίας ή ως ανήλικοι και καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα.

Η συζήτηση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας κύλισε σε σχετικά ήπιους τόνους ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους, αφού έκανε λόγο για λασπολόγους και πόλεμο συμφερόντων, διεμήνυε στους επικριτές των γενόσημων φαρμάκων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πόντο πίσω από το θέμα αυτό γιατί έχει δίκιο.

Σε ότι αφορά στις θέσεις των κομμάτων η ΝΔ παρότι άσκησε κριτική επί του ν/σ κυρίως για τις διατάξεις που αφορούν το ΕΣΥ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αποσπασματική και όχι καθολική μεταρρύθμιση που απλώς υπακούει στο στόχο της οικονομικής εξυγίανσης, θα υπερψηφίσει τον εφαρμοστικό.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την τοποθέτησή του άσκησε κριτική στο ν/σ και αναφερόμενος στα γενόσημα υποστήριξε ότι το καλό φάρμακο θα το παίρνουν αυτοί που έχουν ενώ ο φτωχός θα παίρνει το φάρμακο από οποιαδήποτε τρίτη χωρα. Για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω.

Εξάλλου ο κ. Λοβέρδος απέσυρε διατάξεις του εφαρμοστικού που μετέτρεπαν την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε ΑΕΙ, μετά από αντιδράσεις κυρίως της ΝΔ, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα επανακαταθέσει τη ρύθμιση ως αυτοτελές σχέδιο νόμου το επόμενο διάστημα.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου