Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ο Λουκάς θέλει να ...επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο!!!


thumbΜετρώντας αντίστροφα ώς τις εκλογές, η κυβέρνηση και κυρίως το επιτελείο του Λουκά Παπαδήμου φροντίζουν να αποφύγουν όσο μπορούν τις… λακκούβες, όπως αυτή στην οποία έπεσαν με τη σπουδή του Κώστα Σκανδαλίδη να φέρει νομοσχέδιο το οποίο δεν επιθυμούσε να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Και συνέβη το σουρεαλιστικό να αποσύρεται ο… υπουργός με το νομοσχέδιο υπό μάλης με την έναρξη της συνεδρίασης. Ο κίνδυνος να καταψηφιστεί ο νόμος και συνεπώς να γίνει το κυβερνητικό μπάχαλο ήταν τόσο μεγάλος, που μόνο η φυγή ήταν λύση.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού από την άλλη επιχειρούν να τον προστατεύσουν από τις κακοτοπιές, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι όλο αυτό το σούρσιμο γύρω από την ημερομηνία των εκλογών δείχνει μια έλλειψη προγραμματισμού και ηγετικότητας από πλευράς του. Ο ίδιος επιχειρεί με έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς να τους καθησυχάσει ότι όταν ολοκληρωθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της παρούσας φάσης θα γίνουν εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 6 Μαΐου, όπως από καιρό σας έχουμε ενημερώσει.
Έχει... πλάτες
Οι κινήσεις, όμως, είναι πολύ προσεκτικές, προκειμένου αυτήν την περίοδο να μην γίνει το μεγάλο λάθος, αφού είναι πια πασίδηλο ότι ο Παπαδήμος στοχεύει να επιστρέψει μετεκλογικά στον πρωθυπουργικό θώκο. Με δεδομένη την ισχυρή πιθανότητα να μην έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία και να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ο πρώτος στη λίστα και έχει τις πλάτες της τρόικας, που πιέζει ασφυκτικά να είναι «μόνιμα πρωθυπουργός». Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το τελικό αποτέλεσμα, αφού για να αποδεχτεί ο Σαμαράς να μην είναι επικεφαλής του σχήματος συνεργασίας θα πρέπει η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα να απέχει πολύ από την αυτοδυναμία.
Πάντως αν το ΠΑΣΟΚ κατορθώσει να ανακάμψει πολιτικά και η απόστασή του από την πρώτη Ν.Δ. είναι μικρή, θα επιχειρήσει να επιβάλει την άποψή του και να μην είναι υποψήφιος ο Αντώνης Σαμαράς. Στην περίπτωση όμως που η Ν.Δ. φτάσει στην πηγή και δεν πιει νερό, πολλοί στο ΠΑΣΟΚ εισηγούνται να γίνει ένα αυστηρό και σαφές προγραμματικό πλαίσιο, ώστε να της δοθεί δυνατότητα να κυβερνήσει με την ψήφο ανοχής του δεύτερου κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα θέσει ως προϋπόθεση να υπάρξει «σφουγγάρι» στα θέματα κυβερνητικής διαχείρισης από τον Γ. Παπανδρέου, να εγκαταλειφθούν οι ορέξεις της Ν.Δ. στην αλλαγή των θεμάτων ασύλου και ιθαγένειας, να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και να συνεχιστεί η αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. δεν είναι ανέφελες, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ειδικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα ζητήματα είναι πολλά, κυρίως λόγω της πίεσης που νιώθει από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματος, η οποία ζητάει την πολιτική της αποκατάσταση και την πρωτοκαθεδρία.
Οι επιλογές Βενιζέλου όμως να απευθυνθεί στο όλον ΠΑΣΟΚ, να μην αποδοκιμάσει την πολιτική Παπανδρέου και να μην υιοθετήσει στον πολιτικό του λόγο τα εκσυγχρονιστικά κηρύγματα, δημιουργούν πολύ μεγάλη επιφύλαξη σε μια σειρά στελεχών εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, που πίστευαν ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης πολιτικής τους επιστροφής.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, που εκφράζει δημόσια ένα δυναμικό τμήμα των εκσυγχρονιστών στις δημόσιες τοποθετήσεις του, δεν κρύβει την απογοήτευσή του από την ώς τώρα παρουσία Βενιζέλου, ενώ ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει τυλιχτεί στη σιωπή του. Και οι δύο αρνήθηκαν να επιστρέψουν.
Μια προσεκτική ανάγνωση πρόσφατου δελτίου Τύπου της εκσυγχρονιστικής κίνησης «Πολιτεία 2012», με αφορμή εκδήλωσή της την επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, είναι ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει από τον βηματισμό Βενιζέλου.
Αν όμως δεν επιβεβαιωθούν οι επιθυμίες για επανένταξη στο ΠΑΣΟΚ, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν στον μετεκλογικό ορίζοντα τη δημιουργία ενός εκσυγχρονιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο και αποστασιοποιημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με στόχο τις μεθεπόμενες εκλογές, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου…
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου