Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Τι είναι η τοκοφόρος ημερομηνία - valeur

Αν η τράπεζά σας εφαρμόζει κάποιο σύστημα τοκοφόρων ημερομηνιών, θα παρατηρήσετε ότι στα αποκόμματα που σας δίνει κάθε φορά που εκτελείτε μια κίνηση αναγράφονται δύο ημερομηνίες: η ημερομηνία της εκτέλεσης της κίνησης και η τοκοφόρος ημερομηνία (valeur), επίσης γνωστή ως «ημερομηνία αξίας» ή «ημερομηνία έναρξης τοκοφορίας». 

Η ημερομηνία εκτέλεσης της κίνησης είναι η ημερομηνία κατά την οποία εκτελέσατε κάποια χρεωστική κίνηση (για παράδειγμα μια ανάληψη ή μια πληρωμή) ή κάποια πιστωτική κίνηση (για παράδειγμα μια κατάθεση). Η τοκοφόρος ημερομηνία (valeur) είναι η ημερομηνία κατά την οποία η τράπεζα προβαίνει στη χρέωση ή στην πίστωση του λογαριασμού σας με το εν λόγω ποσό. Από την ημερομηνία αυτή αρχίζουν να λογίζονται οι τόκοι. 

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός των τοκοφόρων ημερομηνιών (valeur); Ο μηχανισμός των τοκοφόρων ημερομηνιών είναι απλός: Αν έχετε εκτελέσει μία πιστωτική κίνηση στον λογαριασμό σας, η τράπεζα, εφόσον εφαρμόζει τη μέθοδο των τοκοφόρων ημερομηνιών, θα καταχωρίσει τη σχετική κίνηση μερικές μέρες μετά, σε μεταγενέστερη ημερομηνία (τοκοφόρος ημερομηνία). 

Με άλλα λόγια, ο μηχανισμός των τοκοφόρων ημερομηνιών βασίζεται στη χρονική υστέρηση μεταξύ της ημερομηνίας εκτέλεσης μίας πιστωτικής κίνησης και της ημερομηνίας κατά την οποία αυτή αποκτά ισχύ. 

Ακόμη και αν η τράπεζά σας εφαρμόζει κάποιο σύστημα τοκοφόρων ημερομηνιών, έχετε υπόψη σας ότι ενδέχεται να εξαιρούνται ορισμένα είδη κινήσεων. Για τις κινήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα των τοκοφόρων ημερομηνιών, η ημερομηνία εκτέλεσης της κίνησης και η ημερομηνία θέσης της σε ισχύ (τοκοφόρος ημερομηνία)είναι διαφορετικές. Για τις κινήσεις στις οποίες δεν εφαρμόζεται το σύστημα των τοκοφόρων ημερομηνιών, η ημερομηνία της κίνησης και η ημερομηνία θέσης της σε ισχύ (τοκοφόρος ημερομηνία) ταυτίζονται. 

Βέβαια, όταν η κίνηση, στο λογαριασμό σας είναι χρεωστική, η ημερομηνία εκτέλεσης της κίνησης και η τοκοφόρος ημερομηνία συμπίπτουν. Η τράπεζα σταματά τον εκτοκισμό του ποσού, που αφαιρέσατε, από το λογαριασμό σας, την ίδια μέρα. 

Η ΕΕ συμβουλεύει να είστε προσεκτικοί αναφορικά με τις τοκοφόρες ημερομηνίες που εφαρμόζει η τράπεζά σας. Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας εκτέλεσης της κίνησης και της ημερομηνίας θέσης της σε ισχύ, τα χρήματά σας αποφέρουν κέρδος στην τράπεζα, με άλλα λόγια, η τράπεζα εισπράττει τους τόκους που προκύπτουν. 

Πρέπει να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις τοκοφόρες ημερομηνίες που εφαρμόζει η τράπεζά σας γιατί αυτή η καθυστέρηση ενδέχεται να μεταφραστεί εν αγνοία σας σε υπερανάληψη με αναπόφευκτο οικονομικό κόστος! Επίσης, αν νομίζετε ότι ο λογαριασμός σας έχει τροφοδοτηθεί, ενώ στην πραγματικότητα η τράπεζα αναμένει την τοκοφόρο ημερομηνία για να ενεργοποιήσει την κατάθεσή σας και προβείτε σε νέες κινήσεις (π.χ. έκδοση επιταγής, ή ανάληψη)θα αντιμετωπίσετε επιπλέον προβλήματα. 

Για παράδειγμα, αν στις 15 Μαρτίου, οι γονείς του Στέλιου, πραγματοποίησαν ένα έμβασμα στον λογαριασμό του. Η τοκοφόρος ημερομηνία για διασυνοριακά εμβάσματα μπορεί να είναι η ημερομηνία της αποστολής του εμβάσματος, αν η τράπεζα δεν εφαρμόζει σύστημα τοκοφόρων ημερομηνιών ή μεταγενέστερη ημερομηνία, αν η τράπεζα εφαρμόζει σύστημα τοκοφόρων ημερομηνιών. 

Η ΕΕ δίνει και ένα άλλο παράδειγμα. Η Ελπίδα κατοικεί στη Μασσαλία. Στις 28Σεπτεμβρίου της απομένουν μόνο 25 ευρώ στον τρεχούμενο λογαριασμό που διατηρεί σε μία γαλλική τράπεζα η οποία εφαρμόζει σύστημα τοκοφόρων ημερομηνιών για τις επιταγές. Καθώς την ίδια ημέρα πρόκειται να πληρωθεί ο λογαριασμός του τηλεφώνου ύψους 137 ευρώ, η οικογένειά της καταθέτει πρωί-πρωί μία επιταγή με δικαιούχο την ίδια, ύψους 150 ευρώ. Πρέπει να προσέξει διότι μπορεί να φανεί ως υπερανάληψη. 

Οι γαλλικές τράπεζες εφαρμόζουν συνήθως σύστημα τοκοφόρων ημερομηνιών για τις επιταγές. Έτσι, το ποσό της επιταγής πιστώνεται στον λογαριασμό σε ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής κατά την οποία καταθέσατε την επιταγή. Αν ο λογαριασμός σας είναι προσωρινά ελλειμματικός, απευθυνθείτε στον τραπεζικό σας σύμβουλο (στον υπάλληλο που διαχειρίζεται συνήθως τον λογαριασμό σας) προκειμένου κάποια προβλεπόμενη χρεωστική κίνηση (π.χ. η πληρωμή ενός λογαριασμού κοινής ωφέλειας) να γίνει κανονικά. Δεν αρκεί να το επισημάνετε στον ταμία. 

Δήμητρα Καδδά

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου