Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Το ΣΔΟΕ φακελώνει τους καταθέτες

Το ΣΔΟΕ φακελώνει τους καταθέτες

Με έγγραφό του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ζητάει πλέον από τις τράπεζες τα στοιχεία όσων κατατέθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό πάνω από 30.000 ευρώ την τελευταία πενταετία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου προώθησε έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, Βασίλης Κυριακάτος, και απευθύνεται προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγων» και βάσει του οποίου απαιτούσε να δοθούν στην υπηρεσία του «σε ηλεκτρονική μορφή και μόνο» τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία έχουν γίνει συνολικά καταθέσεις άνω των 30.000 ευρώ από α
σφλή διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα στους λογαριασμούς τους από το 2007 και μετά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί στην ουσία την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου εν μία νυκτί μιας και δε χρειάζεται εισαγγελική ή άλλου είδους δικαστική συνδρομή ή παραγγελία και ο ΣΔΟΕ εξουσιοδοτείται ανά πάσα στιγμή να καλεί φορολογούμενους «δι υποθεσίν τους». Φόβοι ακόμα εκφράζονται πως μία τέτοια παρέμβαση από πλευράς ΣΔΟΕ, θα ενίσχυε το κύμα εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Η παραπάνω πρακτική «φακελώματος» του ΣΔΟΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόμο 3888/2010, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 30/0/2010, για τη διασταύρωση καταθέσεων και περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων μιας και το ΣΔΟΕ απαίτησε στοιχεία πενταετίας και όχι διετίας όπως προβλέπει ο νόμος.

iefimerida.gr/news/54770/το-σδοε-φακελώνει-τους-καταθέτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου