Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Θέλουν λεφτά ή κόσμο να πηδάει από τα μπαλκόνια;


του Σωτήρη Ξενάκη
Ανελέητο φοροκυνηγητό εξαπολύει, λέει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπραχθούν οι φόροι από εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Ποινικές διώξεις εναντίον όσων χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για εκείνους που οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πάντα. Από σπίτια και οικόπεδα μέχρι καταθέσεις, μισθοί, συντάξεις, ακόμα και εισπράξεις από νοίκια Προφανώς, πολλοί από τους οφειλέτες είναι εκ συστήματος κακοπληρωτές που συνήθισαν επί πολλά χρόνια την ατιμωρησία. Αυτοί πρέπει να εντοπιστούν και να πληρώσουν.

Οι περισσότεροι όμως δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η οικονομική κρίση που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις έχει καταστήσει οφειλέτες του Δημοσίου ,δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ήταν πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Προσωπικά, γνωρίζω 

περιπτώσεις ανθρώπων που εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουν κανένα ουσιαστικό εισόδημα, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απολύτως αναγκαία για την καθημερινότητα τους και δεν μπορούν ούτε καν να πουλήσουν όσο όσο κάποιο ακίνητο που διαθέτουν επειδή κανένας πια δεν αγοράζει τίποτα.
Γνωρίζω επίσης μισθωτούς που η τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους προς την εφορία ήταν από τις βασικές τους προτεραιότητες και τώρα με την υπέρμετρη και παράλογη φορολόγηση σηκώνουν τα χέρια ψηλά. «Ας έρθουν να μου πάρουν το σπίτι. Ακόμα πληρώνω τις δόσεις από τα περσινά» μου έλεγε φίλος μου ακούγοντας χθες βράδυ για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Πολύ φοβάμαι πως ούτε αυτή η «τρομολαγνική» εγκύκλιος θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Διότι ακόμα κι αυτοί που θα ήθελαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έχουν αντικειμενική αδυναμία.
Πολύ φοβάμαι επίσης ότι αν το κράτος αρχίζει να κάνει πράξη της κατασχέσεις σπιτιών από οικογένειες που οφείλουν 4 και 5 χιλιάδες ευρώ και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, τότε η Ελληνική κοινωνία θα ζήσει τρισχειρότερα από αυτά που βιώνει σήμερα με τις αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων. Η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 16ης Ιουνίου πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με αυτή την άγρια υπερφορολόγηση επί δικαίων και αδίκων. Και φυσικά να κάνει κάτι ουσιαστικό για την μάστιγα της φοροδιαφυγής.
Οι «τυφλοί» φόροι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να «σκοτώνουν» τους φόρους. Αφού αντί να αυξάνουν τα έσοδα πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο Όποιος προσποιείται πώς δεν το καταλαβαίνει είναι ή αφελής ή επικίνδυνος. Το μόνο που θα πετύχει στο τέλος είναι να μαζεύει ακίνητα και αυτοκίνητα δυστυχισμένων , τα οποία δεν θα έχει να κάνει απολύτως τίποτα. Ενώ κάπου εκεί κοντά οι συνήθεις φοροφυγάδες θα συνεχίζουν το πάρτι εις υγείαν των κορόιδων.



iefimerida.gr/blog-content/54340/θέλουν-λεφτά-ή-κόσμο-να-πηδάει-από-τα-μπαλκόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου