Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΑΤΕ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ;


trapezes-chreokopia
Ποια μεγάλη ελληνική τράπεζα κινδυνεύει με χρεοκοπία; Τι αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα για την οικονομική της πορεία;
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρότι την ευθύνη για ενδεχόμενη χρεοκοπία ελληνικής τράπεζας την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, το στέλεχος της ΕΕ τονίζει ότι λόγω του δανεισμού που παρέχεται στη χώρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί αίτημα διάσωσης μίας τράπεζας, όπως η Αγροτική τράπεζα εφόσον κριθεί ότι το κόστος διάσωσης είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείται για να εκκαθαριστεί.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και εξηγεί ότι οι τράπεζες που ενέχουν συστημικό κίνδυνο για τη χώρα τοτε μπορεί να χρειάζεται να διασωθούν ενώ άλλες, θα πρέπει να κλείσουν.
«Προχωράμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει μια από τις πηγές του πρακρορείου. «Κάποιες τράπεζες αναμένεται να οδηγηθούν σε συρρίκνωση εργασιών. Κάποιες θα κλείσουν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι εάν μια τράπεζα έχει συστημική σημασία για τη χώρα ίσως χρειάζεται διάσωση, αλλά σε διαφορετική περίπτωση, όπως της Αγροτικής τράπεζας, ίσως θα πρέπει να κλείσει.
«Εάν υπάρχει ζήτημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προετοιμάζεσαι να διασώσεις μια τράπεζα, αλλά έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο σε πολλές χώρες. Η ΑΤΕΒank θα πρέπει να κλείσει ή να εξυγιανθεί σταδιακά», αναφέρει ο αξιωματούχος.


Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/06/agrotiki-trapeza-chrekopia/#ixzz1xC4yv1Xa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου