Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

"Κλείνουν τα σύνορα" για όσους βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό

Φρένο σε όσους ετοιμάζονταν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή σε διαφόρους φορολογικούς παραδείσους, επιχειρεί να βάλει έστω και αργά το υπουργείο Οικονομικών. Φροντίζει μάλιστα να εμποδίζει την φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, ή να διατηρεί το δικαίωμα να τα φορολογεί σαν να ήταν στην Ελλάδα.
Με εγκύκλιο που υπογρ
άφει ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, η οποία εστάλη ήδη στις εφορίες (ΠΟΛ.1142/31.5.2012) το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στους εφόρους για τα εμπόδια που πρέπει να βάζουν σε όποιον ζητά να μεταφέρει στο εξωτερικό η έδρα της φορολογικής κατοικίας του.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο ορίζεται ότι:

- Όσοι υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στις 47 «μη συνεργάσιμες» φορολογικά χώρες (δηλαδή στα νησιά Κέιμαν, στο Γιβραλτάρ, την Ουρουγουάη κλπ) παραμένουν υποχρεωτικά φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που σημαίνει ότι θα φορολογούνται για το ... παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα.

- Όσοι υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας σε χώρες όπου δεν υπάρχει φορολογία για τα εισοδήματα, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για να γίνει το αίτημα δεκτό από τις φορολογικές ελληνικές αρχές. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος αποκτά τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός του στην Ελλάδα, τότε πρέπει να φορολογείται και στη χώρα μας. Το ίδιο θα εφαρμόζεται και εάν το σύνολο του εισοδήματός που αποκτά στην Ελλάδα ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

- Εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει πως θα μεταβεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (δηλαδή δεν «διπλοφορολογείται» για το ίδιο εισόδημα αλλά πληρώνει φόρο μόνο στη μία από τις δύο χώρες), τότε η εφορία πρέπει να θέσει θέμα «διπλής κατοικίας». Σε αυτήν την περίπτωση, το υπ. Οικονομικών θα έλθει σε επαφή με την φορολογική αρχή του εξωτερικού, προκειμένου να καταλήξουν ποιος θα φορολογεί τον φορολογούμενο.

Η οδηγία του υπουργείου είναι πλέον πως μια απλή «γνωστοποίηση»  στο Τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ., της πρόθεσης του φορολογούμενου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, «δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του».





protothema.gr/economy/article/?aid=203552

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου