Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Προσβλέπω στην επανεξέταση των όποιων αποφάσεων και στη συνέχιση της λειτουργίας των δύο Εφοριών»


Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σχετικά με τα δημοσιεύματα για κατάργηση ΔΟΥ σε Γιαννιτσά και Αριδαία

Επιστολή προς τον Υπουργό κ. Στουρνάρα απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σχετικά με το θέμα που ανέκυψε μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την κατάργηση των υποκαταστημάτων σε Γιαννιτσά και Αριδαία. 

Η επιστολή έχεις ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι γνώσεις σας και η πλούσια εμπειρία που διαθέτετε από προηγούμενες θέσεις υψηλής ευθύνης σχετικές με την οικονομική διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, είμαι σίγουρος ότι θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα.  
Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των Δ.Ο.Υ Γιαννιτσών και Αριδαίας τον προσεχή μήνα Νοέμβριο. Εάν ισχύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα, πρόκειται για μια έκτακτη και αιφνιδιαστική απόφαση η οποία προσθέτει ακόμη περισσότερα προβλήματα στους ήδη επιβαρυμένους και εξασθενημένους οικονομικά κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Πρόκειται για τη «δαμόκλειο σπάθη» επί της κεφαλής των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η έλλειψη ρευστότητας στην τοπική αγορά, η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων λόγω της πολιτικής αστάθειας των προηγούμενων μηνών και οι σημαντικές δημοσιονομικές περικοπές έχουν φέρουν πολλά νοικοκυριά σε κατάσταση απόγνωσης. 
Οι υποχρεώσεις από την υιοθέτηση του μνημονίου και η απέλπιδα προσπάθεια για οικονομική ρευστότητα δημιουργούν, αναμφίβολα, πίεση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δεδομένη είναι επίσης η βούληση όλων των Ελλήνων για διαρθρωτικές ανακατατάξεις,  περιστολή δαπανών και εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο, το ζητούμενο και η μεγαλύτερη πρόκληση για το Υπουργείο σας είναι οι κινήσεις  «συμμαζέματος»  του στενού δημοσίου τομέα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τα κριτήρια να είναι ορθολογικά και σε απόλυτη συνάρτηση με την τρέχουσα πραγματικότητα.
Θεωρώ ότι η αναστολή της λειτουργίας των δύο Εφοριών στην Π.Ε. Πέλλας θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από τα προσδοκώμενα οφέλη και θα δυσχεραίνει την οικονομική θέση των πολιτών οι οποίοι, ήδη, αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους αλλά και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα δύο τελευταία χρόνια. 
Η αναγκαστική μετακίνηση κατοίκων από απομακρυσμένες περιοχές της Π.Ε. Πέλλας στην πόλη της Έδεσσας στο κεντρικό κατάστημα της Εφορίας για τη διευθέτηση οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων, πρόκειται να δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και να μειώσει το επίπεδο της ποιότητας εξυπηρέτησης (τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο). Μία τέτοια ενέργεια αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στο στελεχιακό δυναμικό της Δ.Ο.Υ. που θα αντιμετωπίσει έναν πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας και αλλαγές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως και στην ικανότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε μία στιγμή που τα ταμεία του Κράτους  έχουν τεράστια ανάγκη για έσοδα. 
Γίνεται αντιληπτό συνεπώς το μέγεθος της δυσκολίας και η ακαταλληλότητα μίας τέτοιας απόφασης στην παρούσα συγκυρία η οποία, δυστυχώς, παρουσιάζεται ως ειλημμένη.
Επιπροσθέτως, θεωρώ ότι πρέπει τα κριτήρια στις επιλογές αναδιάρθρωσης των Κεντρικών και Περιφερειακών υπηρεσιών να λαμβάνουν υπόψη τους το επίπεδο διαβίωσης το οποίο, στην Πέλλα συγκεκριμένα, είναι άρρηκτα δεμένο και με τη γεωγραφική θέση τού κάθε Δήμου. Η Αλμωπία αποτελεί μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή σε μεγάλη έκταση και οι μετακινήσεις προς την Έδεσσα απαιτούν πολλές ώρες. Το επιχείρημα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης έχει μία λογική, αλλά δεν μπορεί να θεωρείται λύση για πολλά ηλικιωμένα άτομα τα οποία έχουν επίσης ανάγκη και δικαίωμα πρόσβασης στις οικονομικές υπηρεσίες. Ο Δήμος Πέλλας είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Π.Ε. Πέλλας με πληθυσμό πάνω από 60.000 κατοίκους και μοιάζει αδιανόητο οι κάτοικοί του να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στον τόπο τους. 
Πιστεύω ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή της Ελληνικής περιφέρειας και να ενδυναμώσει τους περιφερειακούς θεσμούς και υπηρεσίες. Τους προηγούμενους μήνες διακυβέρνησης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και φορείς δρομολογήσαμε μία σειρά από παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης και αναθερμαίνουν την τοπική πραγματική οικονομία. Μέσω της δικτύωσης, της εξωστρέφειας και της στροφής στην ποιότητα καταφέραμε και αυξήσαμε τις εξαγωγές (οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς την Ρωσία τριπλασιάστηκαν και ενισχυμένες είναι οι εξαγωγές και προς άλλες χώρες και νέες αγορές). Επίσης, το χρονικό αυτό διάστημα έχουν ξεκινήσει σημαντικές δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Κάτι φαίνεται να αλλάζει και έχει αρχίσει να διαφαίνεται μία ελπιδοφόρα προοπτική στην Πέλλα. Στις προσπάθειές μας αυτές θέλουμε αρωγό το Υπουργείο σας και, στην κατεύθυνση αυτή, ζητούμε να επισκεφτείτε την περιοχή μας και να δείτε από κοντά τη δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θέλουμε να αναδείξουμε στην Πέλλα. 
Προσβλέπω στην επανεξέταση των όποιων αποφάσεων, στη συνέχιση της λειτουργίας των δύο Εφοριών και ευελπιστώ για προσπάθειες ενίσχυσης της Ελληνικής Περιφέρειας ώστε να αποτελέσει την απαρχή της οικονομικής και κοινωνικής ανάτασης της Χώρας.  
Με εκτίμηση, 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου