Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η τραπεζική αλυσίδα της ασφυξίας



Η πραγματική οικονομία στενάζει εδώ και καιρό. Η πιστωτική ασφυξία, αυτό το διαρκές και εμφανές πια διά γυμνού οφθαλμού έλλειμμα χρηματοδότησης, δημιουργεί τη δική του αλυσίδα κρίσης, επιδρώντας καταλυτικά στο σώμα της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιωτική επιχείρηση - ούτε καν οι εξαγωγικές - χωρίς προβλήματα ρευστότητας.

Οι Τράπεζες δεν χρηματοδοτούν, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, οι επιταγές σκάνε, η εμ
πιστοσύνη χάνεται, η πίστη στο εμπόριο εκλείπει, τα συναλλακτικά ήθη μεταβάλλονται, όλοι απαιτούν μετρητά που δεν υπάρχουν και έτσι οι συναλλαγές εμποδίζονται, μεταφέροντας οξύτατο πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία, η οποία τελικώς φθίνει, μη δυνάμενη ούτε τις θέσεις εργασίας να υπερασπίσει, ούτε τα δάνεια να εξυπηρετήσει.

Και έτσι το πρόβλημα μεταφέρεται εντονότερο στο ήδη εξασθενημένο και ανήμπορο να αντιδράσει πιστωτικό σύστημα, το οποίο μετράει ολοένα και περισσότερες επισφάλειες, εγγράφει μεγαλύτερες ζημιές και χρειάζεται ακόμη περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να εξυγιανθεί. Κάπως έτσι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης δεν επαρκούν, η εξάρτηση από τους δανειστές και τους εταίρους πολλαπλασιάζεται και το πολιτικό σύστημα αιχμαλωτίζεται, αναγκάζεται σε συμβιβασμούς σε ακόμη χαμηλότερο σημείο, χάνοντας τα όποια ερείσματα διατηρεί στην κοινωνία.

Αυτή η αλυσίδα πιστωτικής ασφυξίας είναι προφανές ότι δεν αντέχεται για καιρό. Αν δεν σπάσει γρήγορα, αν δεν λυθεί με ριζοσπαστικό τρόπο το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, θα «φάει» κι αυτή την κυβέρνηση και θα φέρει τη χώρα νομοτελειακά μπροστά σε αποφάσεις ανεπιθύμητες, τις οποίες ούτε ο λαός θέλει, ούτε η χώρα αντέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου