Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ME KOYΡΙΕΡ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ

Στο... πόδι και με πολλά προβλήματα γίνεται η χορήγηση ισχυρών παυσίπονων στους καρκινοπαθείς που διαμένουν στη νησιωτική χώρα. Ισχυρά ναρκωτικά σκευάσματα στέλνονται από το Κρατικό Μονοπώλιο στον Ταύρο στα νησιά με... κούριερ. Η παράτυπη αυτή διαδικασία δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς αρκετές φορές κάποιες αμπούλες φτάνουν στον φαρμακοποιό σπασμένες.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα φάρμακα φτάνουν με καθυστέρηση στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, οι οποίοι στηρίζουν στην παρηγορητική αγωγή την ανακούφισή τους από τον πόνο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες στα πιο μικρά νησιά.
«Εχουμε προτείνει να χορηγούνται μέσω των νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας, χωρίς να έχει γίνει δεκτή η πρότασή μας», σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος χαρακτηρίζει «περιπέτεια» την αποστολή των εν λόγω σκευασμάτων στα νησιά: «Την προηγούμενη εβδομάδα παρήγγειλα για το φαρμακείο μου 150 μορφίνες για τους ασθενείς.
Τα φάρμακα έφτασαν στη Ρόδο με κούριερ και όταν άνοιξα το δέμα διαπίστωσα ότι οι οκτώ αμπούλες είχαν σπάσει. Στην ουσία, αντί για 150 αμπούλες βρέθηκα με 142, για να καλύψω τις καθημερινές ανάγκες των ασθενών».
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, επισήμως δεν προβλέπεται καμία διαδικασία αποστολής φαρμάκων από το Κρατικό Μονοπώλιο. Οι φαρμακοποιοί ?σημειώνει? αναγκάζονται να παραλαμβάνουν τα φάρμακα μέσω οδών οι οποίες δεν είναι και οι πιο σωστές:
«Στη Ρόδο το πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο σε μικρότερα νησιά, όπως η Νίσυρος. Στα μεγάλα νησιά η διανομή γίνεται έγκαιρα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μικρότερα. Δεκάδες καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν για τα φάρμακά τους».
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου εξηγεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί εάν τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνταν μέσω του ΕΣΥ. Αυτό, εξάλλου, συμβαίνει με όλα τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις. Εμπόδια στη θεραπεία των καρκινοπαθών βάζει και η γραφειοκρατία.

Τελεσίγραφο στον ΕΟΠΥΥ
Εξόφληση των οφειλομένων ζητούν οι γιατροί

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί διεκδικούν την εξόφληση των οφειλομένων και δίνουν διορία στο υπουργείο Υγείας έως τις 15 Αυγούστου.
Με επιστολή που έστειλε χθες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καθιστά υπεύθυνη τη διοίκηση του Οργανισμού για τις συνέπειες από τη μη καταβολή των χρημάτων στους γιατρούς.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΕΟΠΥΥ διασφάλισε 160 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για τις συνταγές του περασμένου Μαΐου: «Κατόπιν αυτής της εξέλιξης γίνεται προφανές στους πολίτες, αλλά και στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ότι λεφτά υπάρχουν και άρα κάθε καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς είναι καταχρηστική και παραβαίνει ουσιωδώς τους όρους της σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού και των πιστωτών του ιατρών, κλινικών και εργαστηριακών».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣdkarag@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου