Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Γιατί η δόση μπορεί να μην έρθει ούτε τον Οκτώβριο

Της Δήμητρας Καδδά
 
Πολλά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως ότου τα λεφτά από τη δόση των 31 δισ. ευρώ αρχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να μην έρθουν ούτε τον Οκτώβριο και προετοιμάζονται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας με έντοκα, αλλά και με...  έσοδα που πρέπει να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.



Το τελευταίο βήμα για να δοθούν τα λεφτά, είναι η έγκρισή τους από τα αρμόδια όργανα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για την ΕΕ και το συμβούλιο του ΔΝΤ. Και η διαδικασία εκταμίευσης στην περίπτωση του ΔΝΤ διαρκεί, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, περίπου 40 ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Η έγκριση όμως του κειμένου, έχει ακόμη πολύ δρόμο. Απαιτείται η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, κάτι που προς το παρόν δεν έχει διασφαλιστεί. Απαιτείται και η συμφωνία της τρόικας γι΄ αυτά τα μέτρα.

Μετά, θα πρέπει η τρόικα να αποφανθεί για τη θετική αξιολόγηση του Μνημονίου με βάση τα παραπάνω μέτρα, τις υπόλοιπες διαρθρωτικές παρεμβάσεις του μνημονίου, αλλά και κάτι ακόμη: την έκθεση διατηρησιμότητας του χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ είχαν φέρει μαζί τα σενάριά τους. Αυτά αναδομούνται με βάση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ  (που βοηθούν στην μείωση του χρέους). Ωστόσο, τόσο η ύφεση όσο και η αποτυχία πολλών παρεμβάσεων (με κεντρική τις αποκρατικοποιήσεις) το αυξάνουν.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  προς το παρόν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το ύψος της ύφεσης, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων και για το κατά πόσο εν τέλει το χρέος είναι διατηρήσιμο: δηλαδή ότι το 2020 θα μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ. Μόνο που βάσει κανονισμών αν δεν βρεθεί λύση με θετική έκθεση διατηρησιμότητας, τότε το συμβούλιο του ΔΝΤ δεν μπορεί, βάσει καταστατικού, να εγκρίνει την επόμενη δόση. 

Η καταβολή των χρημάτων εξαρτάται και από το εσωτερικό της χώρας. Θεωρείται δεδομένο ότι η τρόικα –στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου– θα έχει (αυτό συνέβη άλλωστε και τον Μάρτιο) μία σειρά από «προαπαιτούμενες δράσεις» για την καταβολή της δόσης.

Τα... προαπαιτούμενα θα οριστικοποιηθούν όταν έρθει ξανά στην Αθήνα. Θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν εφαρμογή όλων των μέτρων του 2012 που εκκρεμούν (με κεντρικό τα ειδικά μισθολόγια) αλλά και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 και νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με όλο το πακέτο  των 11,5 δισ. ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου