Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Και... ξαφνικά το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της Ελλάδας


Σύμφωνα με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον -έως και ανατρεπτικό; Θα δείξει...- δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λοιπόν, φέρεται να πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις.
Από το ΔΝΤ δεν περνά απαρατήρητη η συνεχιζόμενη ύφεση, που απειλεί να θέσει οριστικά εκτός στόχων το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Η πολιτική του Ταμείου, άλλωστε, είναι να στηρίζει μόνο χώρες, το χρέος των οποίων κυμαίνεται σε βιώσιμα επίπεδα. Και το χρέος της Ελλάδας πρέπει φτάσει εκεί, για να αποδεσμευτούν επιπλέον χρήματα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στη WJS.

Το θέμα λοιπόν είναι πως θα γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα ήταν οι δανειστές να διέγραφαν ένα μέρος των οφειλών της Ελλάδας. Αλλά αυτό βρίσκει ήδη την αντίσταση της Γερμανίας. Γιατί το Βερολίνο έχει δανείσει στην Ελλάδα 127 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήθελε πολύ να δει το χρέος της Ελλάδας στο 100% του ΑΕΠ το 2020.
 Υποτίθεται ότι τότε, η Ελλάδα θα έχει ξεπληρώσει δάνεια ύψους 33 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 120% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Φεβρουαρίου, όταν η Ελλάδα υπέγραψε το PSI και το κούρεμα του χρέους της κατά 50%.

Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως η Αθήνα να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της έως το 2020...

Το Ταμείο φαίνεται πως έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να φτάσει το ελληνικό χρέος στο 100% του ΑΕΠ το 2020 και να γίνει βιώσιμο.

Πρώτο σενάριο: Μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από χώρες μέλη της ευρωζώνης. Η Αθήνα θα επιβαρυνθεί με τόκους 39 δισ. έως το 2014.
Δεύτερο σενάριο: «Κούρεμα» 30% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ.
Τρίτο σενάριο: «Κούρεμα» των διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες της ευρωζώνης
Τέταρτο σενάριο: Να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ESM). Μιλάμε για 50 δισ. ευρώ χρέος.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να επιτρέψουν στον ESM να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες των κρατών μελών. Η πρώτη που θα καρπωθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός, είναι η Ισπανία, που θα πάρει αναδρομικά 100 δισ. ευρώ για να τονώσει τον τραπεζικό της τομέα. Αν γίνει το ίδιο και με την Ελλάδα, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 15-20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Όλα αυτά, βέβαια, θα επιστρέψουν στο τραπέζι σε τουλάχιστον ένα μήνα, όταν η τρόικα θα έχει καταθέσει την έκθεσή της και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου