Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Φόρος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φόρος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίεςΝα μην ξεφύγει ούτε ένας φοροφυγάς φέτος από την Εφορία επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών και γι αυτό αναζητά δραστικά μέτρα. Οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και την εισαγωγή της αυτοτελούς φορολόγησης από το πρώτο ευρώ.
Ακούγεται μάλιστα πως ο συντελεστής μπορεί να φτάνει ακόμα και το 30%, προκειμένου να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή, καθώς θεωρείται παράλογο οι έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου.
Σύμφωνα με «Τα Νέα» σαφάρι ξεκινά το ΣΔΟΕ και βάζει στο στόχαστρο 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες διασταυρώνοντας τα δηλωθέντα εισοδήματα τους με τις δόσεις που πληρώνουν στις τράπεζες, προκειμένου να φανούν και να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής προηγούμενων ετών και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου έχουν πέσει οι εξής προτάσεις προκειμένου να αποφασιστεί τι θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο:
  • Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μην φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας εισόδημα κατώτερο του αφορολόγητου.
  • Με την κατάργηση του αφορολόγητου θα ενταχθεί η αυτοτελής φορολόγηση αντί για αυστηρότερη κλίμακα. Οι προτάσεις μάλιστα που έχουν πέσει στο τραπέζι κάνουν λόγο για φορολογικό συντελεστή της τάξης του 20% έως 30%. Στην περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκτοξευθεί. Για παράδειγμα κάποιος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ και πλήρωνε 700 ευρώ, τώρα θα πρέπει να καταβάλει 3.600 ευρώ.
  • Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν αντικειμενικά κριτήρια και αλλά και παροχή ουσιαστικών κινήτρων ώστε να μαζεύουν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου