Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας και ο... "μουτζούρης"

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Το παλιό, κλασικό παιδικό παιχνίδι του «μουτζούρη» θυμίζει η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην Ιπποκράτους και το οικονομικό επιτελείο. Αν και οι σχέσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Στουρνάρα χαρακτηρίζονται εξ αρχής από καχυποψία (το λιγότερο), ο πόλεμος διαρροών κορυφώθηκε χθες, παραμονή της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων.


Το timing, λοιπόν, δεν θεωρείται τυχαίο, καθ’ ότι το ΠΑΣΟΚ κατ’ αυτόν τον τρόπο -άρα και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος- επιλέγει να διαχειριστούν επικοινωνιακά το πακέτο μέτρων και να δικαιολογήσει τις «δύσκολες μεν αποφάσεις, αλλά αποφάσεις».


Παράλληλα, στην Ιπποκράτους ερμηνεύουν την επίθεσή τους στον πρωθυπουργό με αιτιάσεις κατά του Αντ. Σαμαρά ότι επιχειρεί να χτίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ και να ρίξει τις ευθύνες για τα μέτρα στο ΠΑΣΟΚ. Και μετά τις χθεσινοβραδινές διαρροές-απαντήσεις του οικονομικού επιτελείου ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν τα βασικά σημεία της λίστας μέτρων, κορυφαίο στέλεχος παραδεχόταν στο Capital.gr ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν ξέρουμε, αλλά τα στοιχεία που αρνούνται να στείλουν για τις περικοπές δαπανών συγκεκριμένοι υπουργοί, η ‘νουθεσία’ των οποίων είναι έργο του πρωθυπουργού και μόνον».


Από την άλλη πλευρά, ρόλο παρατηρητή σ’ αυτή τη διαμάχη επέλεξε η ΔΗΜΑΡ. Μολονότι και στην Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξε ενόχληση από το γεγονός ότι δεν έλαβαν ποτέ τη λίστα των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο, επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να εστιάσουν στη διαφωνία τους με τις οριζόντιες περικοπές και την ανάγκη – όπως είχε πρωτοπεί ο Φ. Κουβέλης στη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» το περασμένο Σάββατο – «να είναι αυτό το τελευταίο πακέτο μέτρων».


Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά, για τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου; Ότι Βενιζέλος-Κουβέλης θα επιχειρήσουν από κοινού να αντιταχθούν σε «άδικα» μέτρα, όπως οι οριζόντιες περικοπές, οι αλλαγές στα εργασιακά ή οι απολύσεις στο Δημόσιο – για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός (και προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ), Αντ. Μανιτάκης έσπευσε χθες να προκαταλάβει ότι «δεν θα υπάρξουν». Και, παράλληλα, να δικαιολογήσουν τις τελικές αποφάσεις, σήμερα ή την Κυριακή, με τον επικοινωνιακό» μανδύα της έλλειψης ενημέρωσης από το οικονομικό επιτελείο.


Κοινώς, το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει στα χέρια του τον «μουντζούρη»...



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου