Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

«Να μην έχουν προσδοκίες τα Σκόπια, αν δε λυθεί το θέμα της ονομασίας»

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος Στέφαν Φούλε, διεμήνυσε προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ότι δεν πρέπει να ελπίζει πως μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εάν πρώτα δεν....
επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Φούλε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» (Radio Free Europe), με έδρα την Πράγα, σημείωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς πως μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να αφεθεί για το τέλος το ζήτημα της ονομασίας.

«Η επιλογή να φυλάσσεται ή να αφήνεται το δύσκολο ζήτημα για το τέλος της διαδικασίας, δεν είναι ρεαλιστική. Το να πιστεύει κανείς ότι θα σημειώσει πρόοδο και πως όταν γίνουν όλα, τότε μπορούμε να κοιτάξουμε και το ζήτημα του ονόματος, πιστεύοντας ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο, συνιστά μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση και δεν θα πετύχει. Δεν θέλω να προδικάσω τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο, θα χαμήλωνα όμως τις προσδοκίες. Τα μέλη της Ένωσης είναι ξεκάθαρα σχετικά με το ποια είναι η θέση τους για το ζήτημα της ονομασίας και τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.


Ο κοινοτικός επίτροπος, ακόμη, υπογράμμισε ότι «θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ληφθούν θετικές αποφάσεις "παρκάροντας" το ζήτημα του ονόματος κάπου, σε ένα εγκαταλελειμμένο "πάρκινγκ", στο τέλος αυτού του δρόμου που είναι μακρύς».


Ο κ.Φούλε, μετά τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, επεσήμανε ότι η καλλιέργεια και διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.


Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για τη χώρα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, θα επαναλάβει τη σύσταση, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο κ.Φούλε σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει «πολιτική απόφαση», τον Δεκέμβριο.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τρεις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ (2009, 2010, 2011) απηύθυνε σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, ωστόσο το Συμβούλιο δεν έχει κάνει αποδεκτή τη σύσταση αυτή, λόγω και της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.





trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου