Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τρόικα: Κάντε απολύσεις, κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις Πηγή: Τρόικα: Κάντε απολύσεις, κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις


Τρόικα: Κάντε απολύσεις, κόψτε κι άλλο μισθούς και συντάξεις
Δεν έπεισε την Τρόικα το «βασικό σενάριο» του Γιάννη Στουρνάρα και από το πακέτο που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών απαίτησαν απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων αφού μόνο έτσι πιστεύουν ότι θα υπάρξει πραγματικά εξοικονόμηση δαπανών.
«Κίτρινη κάρτα» σε τέσσερα υπουργεία έβγαλε η Τρόικα και αμφισβήτησε προτάσεις μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα υπουργεία Αμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εσωτερικών.
«Αυτό που θέλει η τρόικα είναι απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων» αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη.
Από το υπουργείο Υγείας η Τρόικα απαιτεί επιπλέον εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 800 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.
Από το υπουργείο Αμυνας η Τρόικα απαίτησε ένα πραγματικό σχέδιο περικοπών αφού θεώρησε ότι η πρόταση για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών είναι κοροιδία και πρόκειται για αναβολή δαπανών και μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται μεγαλύτερη εξοικονόμηση αφού κρίθηκε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα 735 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν. Επίσης, από το κλείσιμο φορέων οι τροϊκανοί δεν πιστεύουν ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι αν δεν συνοδευτούν από απολύσεις.
«Χωρίς απολύσεις τι εξοικονόμηση θα έχετε;» φέρεται να είπε η Τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οπως όλα δείχνουν η τρόικα απορρίπτει εκ νέου την εργασιακή εφεδρεία τη μετονομαζόμενη σε «διαθεσιμότητα» αφού εκτιμούν ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί.
Σκληρό παζάρι
Οι κυβερνητικοί εταίροι άκουσαν τις ενστάσεις της Τρόικα από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα στη σύσκεψη των αρχηγών που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να ξεκινήσει το παζάρι των περικοπών και μειώσεων.
Ο Φώτης Κουβέλης χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αντιτάχθηκε στις οριζόντιες περικοπές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του είπε ότι δεν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης αλλά η συνοχή της κοινωνίας. Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να θιγούν περισσότερο οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες (συντάξεις ΟΓΑ- αναπηρικές) και ότι θα πρέπει να γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του να ψηφιστούν τα μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη Βουλή, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου.


www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου