Το email με τις προτάσεις - φωτιά της τρόικας για τις αλλαγές στα εργασιακά
Της Χριστινας Κοψινη
Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Ηλεκτρονικό μήνυμα
Αυτά είναι ορισμένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που έθεσε η τρόικα με κείμενο εργασίας το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά πριν από την έλευση των τεχνικών της κλιμακίων την περασμένη Παρασκευή. Στο κείμενο αν και δεν γίνεται σαφής αναφορά σε ποσοστιαία μείωση του μισθού εισόδου γίνεται λόγος για τη θέσπιση «ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση, νομοθετημένου από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία».
Παρέμβαση
Η νέα παρέμβαση της τρόικας με τις αλλαγές που ζητεί σε αποζημιώσεις, χρόνο εργασίας και ασφαλιστικές εισφορές συνοδεύεται και από τις σχετικές υποδείξεις για τη διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, καθώς υποδεικνύει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης επανευθυγράμμισης των κατώτατων ορίων μισθών, πρέπει να διατηρηθούν πέραν του τρέχοντος γύρου του κοινωνικού διαλόγου και η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει αναλόγως για να το διασφαλίσει».
Στα βήματα που υποδεικνύονται, εκτός από τη νομοθετική παρέμβαση για τον ελάχιστο μισθό, η τρόικα προτάσσει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, την άρση της προέγκρισης των υπερωριών από την Επιθεώρηση Εργασίας, την αναθεώρηση και μείωση των αποζημιώσεων, σύμφωνα με την πρακτική άλλων κρατών- μελών της Ε. Ε., και τις τομές στον χρόνο και τα ωράρια εργασίας.
Υποβάθμιση
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλισης με ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποκάλυψη του ηλεκτρονικού μηνύματος, επιχείρησε να υποβαθμίσει την παρέμβαση της τρόικας αποκρύπτοντας τα κύρια ζητήματα που τίθενται στο κείμενο εργασίας. «Πρόκειται, κυρίως, για ζητήματα (μείωση εργοδοτικών εισφορών, ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Θέλοντας να παρακάμψει το θέμα και να διασώσει τα προσχήματα που διατηρούν σε εξέλιξη τον διάλογο, περιορίζεται να αναφέρει ότι «στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται και άλλα θέματα που έχουν τεθεί, κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά». Σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου δεν θεωρεί αναγκαίο «να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου