Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Κορυφαία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 
ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης και των υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2013 παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Αντιπεριφερειάρχες ανά τομέα της ΠΚΜ, κατά τη χθεσινή ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που πέτυχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το 2013, γεγονός που την τοποθετεί στην κορυφαία θέση πανελλαδικά ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες. «Εδώ και ένα χρόνο που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θέσαμε ως κυρίαρχη προτεραιότητά μας την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, παραμένοντας σταθεροί στους βασικούς άξονες της πολιτικής μας που είναι η τόνωση της εξωστρέφειας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, η διατήρηση του εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μέσα από επίπονη και μεθοδική δουλειά, με προσήλωση στους αναπτυξιακούς μας στόχους, οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε την απορροφητικότητα και αγγίξαμε το ποσοστό του 73%. Υπερκαλύψαμε το στόχο για την Περιφέρειά μας επιτυγχάνοντας  την υπέρβαση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες. Και η επιτυχία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί -σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για τη χώρα στο σύνολό της-  δεν αφήσαμε να χαθεί  ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε ακόμα περισσότερους», υπογράμμισε, κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, η συνολική καταχώρηση δαπανών το 2013, δηλαδή τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προόδου υλοποίησης των έργων, ανέρχονται σε 174 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικά συγκοινωνιακά έργα και έργα υποδομής και στις 7 περιφερειακές ενότητες με στόχο την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «σε μια περίοδο που δεν υπάρχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε χρηματοδοτικό εργαλείο σε 2.390 επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο «η Κεντρική Μακεδονία εξασφάλισε την αύξηση των πόρων κατά 27% σε σχέση με τους πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ενώ οι συνολικοί πόροι για την Ελλάδα μειώνονται».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εστίασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του,  στους τρεις θεμελιώδεις άξονες της πολιτικής της ΠΚΜ για το 2013, που είναι η επανεκκίνηση και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΠΚΜ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και η αλληλεγγύη και κοινωνική μέριμνα. Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας της επανεκκίνησης και της ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, αποτελείται από 5 επιμέρους τομείς, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις νέες επενδύσεις και το εμπόριο, το περιβάλλον και τις υποδομές και την καινοτομία, στους οποίους ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά, παρουσιάζοντας το σημαντικό έργο που έγινε σε όλους αυτούς τους τομείς. 
Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό για το έτος 2013, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το έργο της νέας διοίκησης ως «αποτέλεσμα ομαδικής, σκληρής και επίμονης δουλειάς, με προσήλωση στον κοινό στόχο, την εύρυθμη, άρτια και αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». «Η επίτευξη των στόχων, η αύξηση των ποσοστών και η βελτίωση των αριθμών, δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε και να αναλωνόμαστε σε επιφανειακούς πανηγυρισμούς. Σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε και το έργο μας. Το έργο μας θα ολοκληρωθεί όταν βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Το διάστημα που προηγήθηκε κάναμε απλώς την αρχή. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξουμε το διάλογο για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας και θα καταθέσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την κρίσιμη πενταετία που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στην επόμενη πενταετία, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί». «Δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα. Προτιμώ τη σιγουριά που προκύπτει από την επίπονη δουλειά, τη συνεχή προσπάθεια και τη δημιουργικότητα. Προτιμώ τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη γνώση, την εμπειρία, τις ικανότητες, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Προχωρούμε με σταθερό, σίγουρο βηματισμό, εργαζόμαστε επίμονα, διεκδικητικά, δημιουργικά, βλέποντας το μέλλον με θετικό πρόσημο, μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια που έρχονται. Αυτά είναι τα θεμέλιά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε αυτά τα θεμέλια θα χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη, ανθρώπινη Μακεδονία», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις και τα αποτελέσματα των τομέων αρμοδιότητάς τους. Συγκεκριμένα, το τομεακό έργο τους για το έτος 2013 παρουσίασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Χρ. Γκουντενούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Θ. Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Γ. Γιώργος, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Σ. Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού Γ. Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Α. Αηδονά, η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τζ. Μακραντωνάκη και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φ. Παπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου