Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! 4 ΜΗΝΕΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΗΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 
Ο ΑΔΩΝΙΣ ΚΑΙ 
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ

Οι ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο έντονη. Αυτό φυσικά οφείλεται αποκλειστικά στην αποτυχημένη πολιτική της δοσίλογης κυβέρνησης των μνημονίων και του εκπρόσωπού της, στα θέματα υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Το τεστ της φυματίωσης που λείπει εδω και 4 μήνες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων γίνεται σε παιδιά, εφηβούς αλλά και σε πολίτες τρίτων χωρών που σε αρκετές από τις χώρες που προέρχονται δεν έχουν εμβολιαστεί και η νόσος της φυματίωσης βρίσκεται σε έξαρση.

Μάλιστα στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος επέστρεψε καλά από το παρελθόν και με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Κάθε χρόνο, η φυματίωση σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο ενώ στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, η νόσος παρουσιάζει αύξηση των δεικτών της.

Πάνω από 4 μήνες, καταγράφονται οι ελλείψεις στα αντιφυματικά εμβόλια στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Σε ότι αφορά το τέστ Μαντού, υπάρχει έλλειψη με τους εργαζόμενους να κρούουν για ακόμη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου και με την ανησυχία του κόσμου να είναι έκδηλη.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος επέστρεψε καλά από το παρελθόν και με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Κάθε χρόνο, η φυματίωση σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο ενώ στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, η νόσος παρουσιάζει αύξηση των δεικτών της.

Πάνω από 2 μήνες, καταγράφονται οι ελλείψεις στα αντιφυματικά εμβόλια σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετά νοσοκομεία της χώρας.

Σε ότι αφορά το τέστ Μαντού, υπάρχει έλλειψη στο ΠΑΓΝΗ ενώ στο Βενιζέλειο εξαντλούνται τα λιγοστά αποθέματα, με τους εργαζόμενους να κρούουν για ακόμη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου και με την ανησυχία του κόσμου να είναι έκδηλη.

Το mantoux ή αλλιώς φυματινοαντίδραση δεν είναι εμβόλιο όπως πολλοί νομίζουν. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ με το οποίο εντοπίζουμε αν υπάρχει στον οργανισμό του παιδιού το μικρόβιο της φυματίωσης.

Το μικρόβιο μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο της φυματίωσης ακόμη και μήνες μετά την είσοδό του στον οργανισμό. Έτσι, με το τεστ επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευσή του -εφόσον υπάρχει- προκειμένου να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εξετάσεις και η αγωγή.

Το mantoux γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία και εφόσον έχει προληπτικό χαρακτήρα μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές στη ζωή ενός παιδιού, ακόμη και κάθε χρόνο, εφόσον το κρίνει ο παιδίατρος.


Συνήθως το τεστ γίνεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 μηνών και προηγείται του εμβολιασμού ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας. Το τεστ γίνεται ενέσιμα και ενδοδερμικά στο αντιβράχιο του παιδιού και προκαλεί μια μικρή φουσκαλίτσα που υποχωρεί 1-2 ώρες μετά.

Το αποτέλεσμα “διαβάζεται” μέσα σε 48 έως 72 ώρες:

-εάν δεν εμφανιστεί τίποτα το τεστ θεωρείται αρνητικό (άρα φυσιολογικό)

-εάν η περιοχή όπου έγινε η ένεση κοκκινίσει έντονα (σαν τσίμπημα από κουνούπι) και εμφανιστεί έπαρμα (εξόγκωμα) διαμέτρου 8-10 χιλιοστών τότε το τεστ είναι θετικό και ο παιδίατρος θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις (ακτινογραφία θώρακα κτλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου