Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑ

macΕικόνα εξωφύλλου: Σχισματική Βουλγαρική Σύναξη.Κωνσταντινούπολη 1871.

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος μας αιφνιδίασε ευχάριστα με την έκδοση του παραπάνω βιβλίου, το οποίο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον,  γιατί αναφέρεται στο Βουλγαρικό ζήτημα που ουσιαστικά  είναι ο προπομπός και προανάκρουσμα για άλλα ζητήματα, που θα ανέκυπταν αργότερα στη Βαλκανική χερσόνησο.
Στην επιμελημένη του εργασία παρουσιάζεται το πρόβλημα συνολικά, μέσα από τα πρωταγωνιστούντα πρόσωπα.Συγχρόνως αναλύεται η προβληματική των ενεργειών αυτών των προσώπων, τα κίνητρα τους και ο ρόλος τους κατά το μέτρο της συμμετοχής τους στο ζήτημα.Αναλύονται οι τάσεις και οι φορείς αυτών, οι κατευθύνσεις και η πορεία του ζητήματος, μέσω της διπλωματίας και των προσωπικών ενεργειών τους.Επίσης αποκαλύπτεται η πολιτική χροιά του Βουλγαρικού ζητήματος και οι διπλωματικές διεργασίες που το πλαισίωναν, τόσο μέσα στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όσο και έξω από αυτήν.
Αξίζει να αναφερθεί ο πλούτος των βιβλιογραφικών πηγών και αρχείων  πληροφοριών, για την καλύτερη και εγκυρότερη παρουσίαση του θέματος, γιατί το Βουλγαρικό ζήτημα στην εκκλησιαστική του διάσταση, ταλάνισε επί μια εικοσαετία (1850-1870) το εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας,  για να καταλήξει στην Εξαρχία και στο σχίσμα.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε, ότι το ζήτημα αυτό, με τις συνέπειες του, θα καθόριζε για δεκαετίες ολόκληρες τις διεθνοτικές σχέσεις στα Βαλκάνια και τις συγκρουσιακές ολέθριες καταστάσεις που θα ακολουθούσαν.

http://maccunion.wordpress.com/2014/02/19/%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου