Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα "ζει" τη Γερμανία...

Η Στατιστική υπηρεσία στο Βερολίνο αποκαλύπτει με πίνακες το μοντέλο Μέρκελ...
Από τον τομέα εξαγωγών της εξακολουθεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η Γερμανία σε ό,τι αφορά τους δείκτες ανάπτυξής της, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Tα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του δανεισμού τρίτων χωρών και των "αποικιών χρέους", όπω ςη Ελλάδα, καθώς οι χώρες αυτές λειτουργούν ως εξαγωγικοί προορισμοί -όπως συνέβη κατά κόρον και τα προηγούμενα χρόνια- για τα γερμανικά προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα δεν ενισχύεται επαρκώς η εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία για να μπορούν στη συνέχεια οι Γερμανοί πολίτες-καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή να ξοδεύουν περισσότερα για τουρισμό σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του οικονομικού ιστότοπου qz.com, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε προγενέστερη εκτίμησή της, κατά την οποία η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σημείωσε ανάπτυξη 0.4% στο τέταρτο τετράμηνο του 2013.
Αυτό οφείλεται κυρίως στον τομέα των εξαγωγών, ο οποίος αναπτύχθηκε κατά 2.6% στο τέταρτο τετράμηνο του '13, αντιστοιχώντας στο 1.1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Με άλλα λόγια, σημειώνει το δημοσίευμα, χωρίς τις εξαγωγές, η οικονομία της χώρας θα είχε συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του τέταρτου τετραμήνου.



Πράγμα που δείχνει ότι η Γερμανία συνεχίζει να βασίζει την οικονομία της σε ένα νεο-μερκαντιλιστικό μοντέλο, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχύει την εγχώρια ζήτηση, προκειμένου να τη βελτιώσει την ανάπτυξή της τόσο εντός της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.






http://opinion24.gr/economy/item/3688-xores-opos-i-ellada-zoun-ti-germania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου