Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γ. Βρούτση, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κασσής.

Η ερώτηση αφορά τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάγκη διευκόλυνσης των ασφαλισμένων στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Υπουργέ,
H νέα ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας έγινε με σκοπό να αφορά 750.000 συνολικά οφειλέτες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ .

Επίσης σε θετική κατεύθυνση ήταν το γεγονός ότι, η σχετική διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή σε ρύθμιση με ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα διαγράφεται από τον νόμο. Κάτι που σημαίνει πως για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αρκεί η δήλωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους του οφειλέτη. Μέχρι τώρα η ένταξη σε ρύθμιση με δήλωση αδυναμίας πληρωμής αφορούσε όσους χρωστούσαν μέχρι 5.000 ευρώ.

Παρά το ότι όλα αυτά είναι σε θετικές ρυθμίσεις, είναι γεγονός πως η αγορά στενάζει και αυτό παρατηρείται σε όλα τα επαγγέλματα. Από τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, μέχρι τους μηχανικούς και τους αγρότες. Όλο το παραγωγικό δυναμικό της χώρα δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές διότι δεν είναι δυνατόν με τις υπάρχουσες συνθήκες να ανταποκριθεί.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους, όλων των ταμείων να μπορούν να υπάγονται σε ρύθμιση, χωρίς να απαιτείται ασφαλιστική η φορολογική ενημερότητα ,η οποία να υπερβαίνει τις 100 δόσεις. Δεν έχει σημασία πόσες δόσεις θα υπάρξουν, σημασία έχει να μπορέσει ο ασφαλισμένες να καταβάλει έστω και ένα ελάχιστο πόσο, έτσι ώστε να μπορεί να έχει τα προνόμια τις περίθαλψης αλλά και το κράτος να βάζει στα ταμεία έστω τα λίγα αυτά ποσά, αντί να συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ερωτάται ο Υπουργός
1)Προτίθετε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση αύξησης των δόσεων, ειδικά όταν ο εμπορικός κόσμος στενάζει καθημερινά εξαιτίας των χρεών που συσσωρεύονται;

2)Σκοπεύετε να εισάγετε πάνω από 100 δόσεις και για όσους χρωστούν μέχρι και πάνω από 10.000;

3)Σκοπεύετε να εντάξετε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις;


24 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου