Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΒΑΘΕΙΕΣ ΡΙΖΕΣ

Ηταν τέλη Νοεμβρίου του 1990, όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνάντησε για πρώτη φορά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Εθνάρχης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πατέρας του Απόστολου, ο αείμνηστος Γιώργος Τζιτζικώστας, υπουργός Βορείου Ελλάδος. Τότε κάθε φορά που ο Καραμανλής ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευε στο Παλατάκι στο Καραμπουρνάκι, όπου έμενε ο Τζιτζικώστας με την οικογένειά του. Στο Παλατάκι, λοιπόν, εκείνο το βράδυ ο ιδρυτής της Ν.Δ. τα είπε για πολλή ώρα με τον νεαρό τότε μαθητή Τζιτζικώστα. Και αν κάτι έμεινε από εκείνη την κουβέντα, ήταν η φράση του Καραμανλή ότι, αν θέλει ο «μικρός» να ασχοληθεί με την πολιτική, θα πρέπει να απαρνηθεί σχεδόν τα πάντα στη ζωή του.

Δεκατρία χρόνια, μετά η κουβέντα του ανιψιού του Εθνάρχη με τον άνθρωπο που εδώ και μερικές εβδομάδες, λόγω της απόφασής του να πάει κόντρα στην επιλογή της Ν.Δ., αποτελεί το πολιτικό πρόσωπο των ημερών, αφορούσε περίπου το ίδιο θέμα. Ο Κώστας Καραμανλής, ως πρόεδρος της Ν.Δ. και με ούριο άνεμο στα πανιά του, έψαχνε νέους ανθρώπους για να στελεχώσει τις λίστες της Ν.Δ. και είχε φωνάξει στη Ρηγίλλης τον Τζιτζικώστα για να τον «ψήσει» να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. «Ανέβα πάνω, ψάξε και πες μου έγκαιρα» ήταν το λόγια του Καραμανλή. Οπως και έγινε, με τον Τζιτζικώστα να καταλήγει στο «όχι», γιατί ήταν νωρίς ακόμη.

Αν κάτι φάνηκε από τότε, ήταν ότι ο εκκολαπτόμενος πολιτικός δεν κάνει εύκολα πίσω: Τη στιγμή που όλοι του έλεγαν να κατέβει στη Β' Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε και η μεγάλη μαγιά του πατέρα του, ο ίδιος ήταν αντίθετος. «Είναι σαν να θέλετε να παντρευτώ μια γυναίκα που δεν μου αρέσει» έλεγε τότε. Και επέλεξε την Α'.
Τελικά το άλμα προς τη Βουλή έγινε το 2007. Αφού πρώτα το καραμανλικό σύστημα, η υπερδραστήρια Καίτυ Τζιτζικώστα, η δεύτερη σύζυγός του πατέρα του, αλλά και άλλοι ισχυροί παράγοντες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον βοήθησαν με κάθε τρόπο. Μέχρι και ο παντοδύναμος τότε Θόδωρος Ρουσόπουλος, που σπάνια μετακινούνταν εκτός Αττικής για να ενισχύσει κάποιον υποψήφιο, επιστρατεύθηκε για να τον ενισχύσει σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας, όπου για μεγάλο διάστημα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν επικεφαλής, προκαλώντας μάλιστα πολλές γκρίνιες στους τοπικούς βουλευτές, που έβλεπαν το περιβάλλον του Καραμανλή να ενισχύει τον νεαρό υποψήφιο.

Τα υπόλοιπα για τον Τζιτζικώστα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Βουλευτική εκλογή το 2007, αποτυχία επανεκλογής το 2009 (αν και με ανεβασμένους τους σταυρούς), ορισμός του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο το 2010 (ύστερα από δυναμική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά), εκλογή του στη θέση του αντιπεριφερειάρχη και από την 1/1/2013 στη θέση του Παναγιώτη Ψωμιάδη ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ και μερικές εβδομάδες είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, κόντρα στην απόφαση της Ν.Δ. αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού να στηρίξει τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου