Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ευ. Βενιζέλος μπλοκάρει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αμφισβητεί το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που του παρέδωσε πρόσφατα ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), εκφράζοντας "επιφυλάξεις για την επάρκεια του πορίσματος", ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή.
 
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι έχει καλέσει την Ολομέλεια του ΝΣΚ να τοποθετηθεί - γνωμοδοτήσει επί του πορίσματος της ομάδας εργασίας και εξήγησε:
 
«Θεώρησα αναγκαίο να παρακαλέσω το ΝΣΚ να συνεργαστεί συγκεκριμένα με ΤτΕ, ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΞ και με όποιον άλλο ερευνητή προκειμένου να ορίσει και προσδιορίσει χρηματοοικονομικά τις τυχόν(!) απαιτήσεις». Δηλαδή αμφισβητεί ευθέως ακόμα και την ύπαρξη απαιτήσεων για γερμανικές αποζημιώσεις!
 
Πρόσθεσε πως: «Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και οικονομικό και πρέπει να μας πει το ΝΣΚ αν έχουμε ενεργές αξιώσεις, αν αυτές προσδιορίζονται και στην συνέχεια να δούμε αν έχουμε το δικονομικό πλαίσιο δηλαδή το αρμόδιο δικαστήριο» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν συνδέονται με τους πολιτικούς χειρισμούς αν και όπως είπε «σε πολιτικό επίπεδο θέτουμε συνεχώς το θέμα των αποζημιώσεων».
 
Επισήμανε ότι: «Το πόρισμα έχει ανάγκη συμπλήρωσης για τα οικονομικά του στοιχεία. Κατά την δικονομική του δε διάσταση...  η δική μου πρόγνωση δεν είναι πρόγνωση που θα συνιστούσα να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία.
 
Πρέπει να γίνει ολοκλήρωση του πορίσματος αν θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και όχι να καλλιεργούμε ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση» ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει αποζημιώσεις για λύτρα που κατέβαλε προς τις δυνάμεις κατοχής.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου