Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κερδοσκόποι διεκδικούν 1,7 δισ ευρώ από Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο!

Βάλια Μπαζού

Στοιχεία σοκ για τη δράση των κερδοσκόπων επενδυτών σε Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο, αποκαλύπτει η νέα έκθεση των οργανώσεων - δεξαμενών σκέψης Transnational Institute (TNI) και Corporate Europe Observatory (CEO).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κερδοσκόποι επενδυτές διεκδικούν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, σε ιδιωτικά διεθνή δικαστήρια - για μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης!
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται η αγωγή που κατέθεσε η σλοβάκικη τράπεζα Postova Bank για το κούρεμα του 2012. Συγκεκριμένα, η τράπεζα προσέφυγε στο Δικαστήριο Διεθνών Διακανονισμών για το επιβεβλημένο PSI καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες με το swap ομολόγων.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της TNI και της CEO για την περίπτωση της Ελλάδας «η σλοβάκικη τράπεζα Postova Bank αγόρασε ελληνικό χρέος αφότου η αξία των ομολόγων είχε ήδη υποτιμηθεί, και στη συνέχεια της προσφέρθηκε ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο αναδιάρθρωσης χρέους. Όμως, αυτή επέλεξε να πετύχει μια ακόμα καλύτερη συμφωνία καταθέτοντας αγωγή εναντίον της Ελλάδας, πατώντας πάνω στη διμερή συμφωνία επενδύσεων ανάμεσα στη Σλοβακία και την Ελλάδα».
Το κόλπο των κερδοσκόπων είναι απλό και με εξασφαλισμένη επιτυχία. Επένδυσαν αφού η κρίση είχε αναδυθεί γνωρίζοντας πλήρως τους κινδύνους. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις συμφωνίες επενδύσεων ως μία νομική έξοδο κινδύνου για να αποσπάσουν ακόμα περισσότερο πλούτο από χώρες που μαστίζονται από την κρίση, όταν οι υψηλού κινδύνου επενδύσεις τους δεν απέδωσαν.
Η έκθεση με τίτλο «Κερδίζοντας από την Κρίση - Πώς εταιρείες και δικηγόροι αποκομίζουν κέρδη από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση», αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός διογκούμενου κύματος εταιρικών αγωγών εναντίον ευρωπαϊκών οικονομιών που παλεύουν να επιβιώσουν.
Η κατάληξη αυτών των αγωγών θα μπορούσε να είναι η καταβολή εκατομμυρίων ευρώ από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, σε μιας μορφής δεύτερη δημόσια διάσωση - όχι τραπεζών αυτή τη φορά, αλλά κερδοσκόπων επενδυτών. Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτές οι αγωγές αποτελούν και μια χρήσιμη προειδοποίηση ως προς τα εν δυνάμει υψηλά κόστη της προτεινόμενης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, της οποίας ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως επεσήμανε η Σεσίλια Ολιβέ, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης εκ μέρους του Transnational Institute: «Σε μία περίοδο που πολίτες σε όλη την Ευρώπη αποστερούνται πολλών βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, συνιστά πραγματική διαστροφή η υποστήριξη από την ΕΕ ενός διεθνούς καθεστώτος επενδύσεων που παρέχει VIP προστασία σε εν πολλοίς κερδοσκοπικούς ξένους επενδυτές. Είναι καιρός να απορρίψουμε ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα δικαιοσύνης που υποστηρίζει τους αρπακτικούς εταιρικούς γύπες και υποσκάπτει κάθε μορφή ρύθμισης που θα ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου