Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΑΕΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ 270000 ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet

XΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ κατασχέσεων σε 270.000 οφειλέτες αυτοαπασχολούμενους για χρέη προς τον ΟΑΕΕ ετοιμάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα οποία σε πρώτη φάση, σύμφωνα με έγγραφες εντολές του υπουργείου Εργασίας, θα αφορούν σε μεγάλα ποσά, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες ασφαλισμένοι ετοιμάζουν αγωγές προς τον ασφαλιστικό τους Οργανισμό.


Οι αγωγές στηρίζονται στη γνωμοδότηση των συνταγματολόγων Μανιτάκη-Καϊδατζή που παρουσίασε η «Κ.Ε.» στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία όφειλε το υπουργείο Εργασίας να έχει μειώσει τις εισφορές του ΟΑΕΕ από το 2009 και μετά με δεδομένη την καταρράκωση των εισοδημάτων.

Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, η μαζική προσφυγή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και η πιθανή δικαίωσή τους θα δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Η γνωμοδότηση Μανιτάκη κατατέθηκε στον υπουργό Εργασίας μία μέρα μετά τη δημοσιοποίησή της από την «Κ.Ε.»

Χωρίς περίθαλψη
Το υπολογιζόμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ αφορά οφειλές στους 350.000 ασφαλισμένους που δεν λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά μέσον όρο δύο χρόνια (ανά έτος μέσος όρος περίπου 1.000 ευρώ χρέωση), καθώς επίσης και τις διαφορές που θα προκύψουν για 750.000 ασφαλισμένους από το 2009 έως σήμερα για την παράνομη διατήρηση των εισφορών στα ίδια επίπεδα και τη μη μείωση αυτών.

Οι ασφαλισμένοι με τις αγωγές τους μπορούν να απαιτήσουν την επιστροφή των εισφορών που αδίκως κατέβαλαν, την αφαίρεση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρείχε ο ΟΑΕΕ, τη μείωση των εξωφρενικών επιτοκίων που τους έχει χρεώσει ο ΟΑΕΕ, την αποζημίωση για κάθε επιβάρυνση της υγείας τους που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του ΟΑΕΕ (από τη μη παροχή περίθαλψης σε όσους οφείλουν), την αποζημίωση για το θάνατο ασφαλισμένων που οφειλόταν στη μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης των Μανιτάκη-Καϊδατζή για τον ΟΑΕΕ πανελλαδικά ξεκίνησε, με ραγδαίους ρυθμούς, μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων.

Οπως διευκρινίζει στην «Κ.Ε.» το μέλος της πρωτοβουλίας «Η ισχύς εν τη ενώσει», Γιώργος Φλωράς, η λύση στο θέμα του ΟΑΕΕ θα έρθει είτε με πολιτική απόφαση είτε με νομική απόφαση. Για την πολιτική απόφαση θα πρέπει να πιεστεί το υπουργείο Εργασίας επί των νομικών θεμάτων, είτε με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας είτε με δικαστικές αποφάσεις.

Η προσφυγή θα γίνει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όπου ανήκει ο ασφαλισμένος. Δεν μπορεί ένας ασφαλισμένος π.χ. στην Κρήτη να καταθέσει προσφυγή στην Αθήνα.

Η προσφυγή αφορά τις παράνομες χρεώσεις του ΟΑΕΕ εις βάρος του ασφαλισμένου και άλλα δευτερεύοντα θέματα. Παράνομες χρεώσεις αναφορικά με τις εισφορές που έπρεπε να έχουν μειωθεί από το 2009, με τις χρεώσεις για περίθαλψη καθ' όλο το διάστημα που, λόγω οφειλών, δεν την παρείχε ο ΟΑΕΕ και για τις χρεώσεις των τόκων.

Την προσφυγή την ετοιμάζει δικηγόρος που έχει γνώσεις από Διοικητικό Δίκαιο.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έστειλε χαρτί στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) απαιτώντας την άμεση αποστολή των στοιχείων των οφειλετών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων. Το ΚΕΑΟ θα προσπαθήσει να «εισπράξει» -για λογαριασμό του ΟΑΕΕ που ισχυρίζεται ότι του οφείλονται χρήματα (π.χ. 30.000 ευρώ)- τα μεγάλα χρέη.

Να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση Μανιτάκη αφορά μόνο τον ΟΑΕΕ και όχι άλλα Ταμεία όπως το ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί), καθώς το νομικό πλαίσιο σε κάθε Ταμείο είναι διαφορετικό.

Να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση Μανιτάκη κατατέθηκε στον υπουργό Εργασίας μία μέρα μετά τη δημοσιοποίησή της από την «Κ.Ε.» στις 17/2/2014 και δύο μέρες μετά κατατέθηκε αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής η οποία ήδη διαβιβάστηκε στον Βρούτση.

Εξόφληση παλιών οφειλών σε 39 δόσεις

ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στον αριθμό των δόσεων μέχρι 39 για όσους έχουν «παλιές» οφειλές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) μέχρι 31/12/2012, απαντά η διοίκηση του Οργανισμού στους οφειλέτες.

Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έως 31/12/2012 θα μπορούν να ρυθμίζονται μέχρι τέλη Μαρτίου σε 39 δόσεις, ανταπαντά ο ΟΑΕΕ στο μπαράζ των μηνύσεων που έχει αρχίσει να δέχεται.

Περίπου 30.000 είναι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών και ο Οργανισμός εισέπραξε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλετών του ΟΑΕΕ είναι 370.000 και εξ αυτών σχεδόν το 8% εντάχθηκε στη ρύθμιση. Το 60% των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφείλουν έως 15.000 ευρώ και το 31% πάνω από 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με τις νέες διατάξεις, που ισχύουν:

1 Καταργείται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέα Αρχή».

2 Τροποποιούνται οι διατάξεις των περιπτώσεων για την Πάγια Ρύθμιση με τις οποίες δεν υπάγονται σε ρύθμιση οι οφειλέτες εκείνοι που «έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη».

3 Εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε ρύθμιση οφειλέτες «που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή».

4 Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται, μέχρι σήμερα, η απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ύψος της μηνιαίας δόσης.

Για την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στις ρυθμίσεις, το ποσό των 5.000 ευρώ αυξάνεται σε 10.000 ευρώ. Διαδικασίες που ακολουθούνται έως σήμερα, για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ, θα ακολουθούνται, στο εξής, για οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου