Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Σαμαράς το χαβά του με το "πρωτογενές πλεόνασμα".....

Ερχονται νέα μέτρα απόρροια του νέου μνημονίου, η χώρα κάθε μέρα βουλιάζει σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση και ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ συνεχίζει να ζει στον κόσμο του.
Του έχει γίνει έμμονη ιδέα η ιστορία με το πρωτογενές πλεόνασμα και την έχει δει σωτήρας της Ελλάδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και αφήνει τον "ασθενή" στα χέρια του Θεού.

Βέβαια αν το δεις σαν αστείο είναι πολύ καλό, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ δραματική, Σίγουρα όλα αυτά που λέει δεν τα λέει από αφέλεια, αλλά γνωρίζοντας πολύ καλά πια είναι η αλήθεια.
Απλά έχει γαντζωθεί στην εξουσία και προσπαθεί να παραμείνει σε αυτή λέγοντας συνειδητά τα μεγαλύτερα ψέμματα.

Μία κολασμένη εβδομάδα διανύει η κυβέρνηση καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τον κίνδυνο ρήξης να είναι υπαρκτός.

Η κυβέρνηση δεν πήρε την δήλωση στήριξης που προσδοκούσε ενώ αντίθετα η σύσταση του προέδρου του Eurogroup να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας πετάει το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά και επιδεινώνει την εμπλοκή. Τα ανοικτά θέματα είναι εξαιρετικά επώδυνα για να τα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση: εκτός από το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί, η τρόικα απαιτεί πλήρη διάλυση του εργασιακού με απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των τριετιών, νέα μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα και απολύσεις και το 2015.

Επιπλέον η τρόικα αφού αποδέχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα απαγορεύει στην κυβέρνηση να το διανείμει όπως κρίνει εκείνη. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί στους ενστόλους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Τρόικα το αρνείται ζητά να δεσμευτεί για να καλύψει τυχόν αποκλείσεις από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και αν αυτό καλυφθεί να τότε να καλύψει άλλες ανάγκες όπως τα χρέη του δημοσίου ή να τα συνδυάσει με αναπτυξιακούς στόχους.
«Δεν υποχωρώ από τις δεσμεύσεις μου για το πρωτογενές πλεόνασμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με συνεργάτες του το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Σαμαράς παραμένει κλινήρης στο σπίτι του, ωστόσο βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς που διαπραγματεύονται με την Τρόικα προκειμένου η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή.

 Αντίθετα φαίνεται ότι βρέθηκε λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την παρέμβαση της ΤτΕ και της ΕΚΤ, το οποίο το ΔΝΤ έβαζε σε παράλληλη και παρασκηνιακή διαπραγμάτευση αλλά το συνέδεε ως μη όφειλε με την συζήτηση για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά.

Επισήμως η κυβέρνηση περιορίζεται να πει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ισχύουν όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει: ήτοι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα υλοποιηθεί σε ένα ποσοστό 85% στο γάλα, τα φάρμακα και στο ψωμί θα υπάρξει συμβιβασμός ενώ απορρίπτει και την πλήρη κατάργηση της εργασιακής προστασίας. Κατηγορηματικοί όμως είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο λένε ότι αμέσως μετά την επίσημη επικύρωσή του από την Eurostat θα αρχίσει η διανομή του με τους ένστολους να παίρνουν το πρώτο τμήμα του επιδόματος στο τέλος Απριλίου.

Ανεπίσημα υπουργός της κυβέρνησης απορούσε: “μας ζητούν να αυτοκτονήσουμε;”. Το να περάσει όλα αυτά από την ελληνική βουλή με τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μοιάζει αδύνατο. Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Τρόικας και τα περάσει και από την Βουλή θα πρέπει να εγκαταλείψει τις όποιες ελπίδες διατηρεί για διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών συνεχίσουν να κάνουν δηλώσεις για το πόσο μεγάλη πρόοδο έχει κάνει η χώρα.

Το ερώτημα  είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αντέξει στην πίεση και διακινδυνεύσει να παρέλθει και αυτή την εβδομάδα δίχως να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει η απαραίτητη για την εκταμίευση των δόσεων θετική έκθεση προόδου. Το να διακινδυνεύσουν Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ μία στάση πληρωμών της Ελλάδας που θα τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη όταν μάλιστα οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και το Βερολίνο έχουν επανειλημμένως αποδώσει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση μοιάζει απίθανο. Ωστόσο η παράταση της εκκρεμότητας θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και θα δυσχεράνει αν δεν αποτρέψει την προσπάθεια για έξοδο στις αγορές. Επιπλέον θα δημιουργήσει τις συνθήκες για νέο πρόγραμμα βοήθειας με παράταση της ασφυκτικής επιτήρησης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου