Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γελοιοποιούν τον Μέγα Αλέξανδρο οι Σκοπιανοί

«Παρουσίασαν το Μέγα Αλέξανδρο σαν μια απελπισμένη νοικοκυρά»

Συνολικά 421.260 ευρώ δαπανήθηκαν για την αγορά των 15 κέρινων ομοιωμάτων, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων και θα είναι μέρος των εκθεμάτων που θα ανοίξουν σύντομα για το κοινό, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

Το κέρινο ομοίωμα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» κόστισε € 28.000. Τα μέσα ενημέρωσης – συνεχίζει το δημοσίευμα- έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες από τα κέρινα ομοιώματα του Αλεξάνδρου της Ολυμπιάδας και του Φιλίππου του Β΄, που έδωσε στην δημοσιότητα η διευθύντρια του Μουσείου, Βεσέλα Τσέστοβα, οι οποίες σχολιάστηκαν, μάλλον, αρνητικά από τον Τύπο.

« Η αξιοπιστία της εμφάνισής τους στα ομοιώματα είναι ύποπτη για κάποιους καλλιτέχνες. Οι περισσότεροι, μάλιστα, θεωρούν ότι πρόκειται για κακά αντίγραφα, αφού για το κέρινο ομοίωμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πιο πολύ ομοιάζει- όπως λένε οι καλλιτέχνες- με μοδίστρα που περιποιείται το μαλλί της, παρά για έναν αρχαίο πολεμιστή.


Μάλιστα, ο γλύπτης Λιούμπισα Καμενιάροφ, που εργάσθηκε στα γλυπτά του «Σκόπια 2014» σχετικά με τους αρχαίους χαρακτήρες, λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος στο κέρινο ομοίωμα δεν αντιστοιχεί με όλα αυτά που λένε τα ιστορικά κείμενα για αυτόν.


Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Λούκας από το κουαρτέτο της τέχνης «Σβιράτσινια» δεν θα διστάσει να πει ότι η εμφάνιση του Αλέξανδρου είναι σαν μια επαρχιώτισσα νοικοκυρά χαμηλού εισοδήματος.

«Μια κουρασμένη μοδίστρα, μία από τις εκατοντάδες των εργοστασίων του Στίπ, που επιστρέφει στο σπίτι κουρασμένη μετά από 22 ώρες εργασίας, θα βάλει πλυντήριο, θα πλύνει τα πιάτα, θα καθαρίσει και θα ετοιμάσει το μεσημεριανό γεύμα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του κέρινου ομοιώματος» θα πεί ο Λούκας.

Η παραγγελία των κέρινων ομοιωμάτων έγινε από το Γραφείο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Σκοπίων.


-- The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου