Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Δ. ΓΙΑΝΝΟΥ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ): «Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ»

Ανοικτή επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο Δημάρχος Έδεσσας εν' όψη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Γιάννου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ανατροπή στις εκλογές του 2010 ήταν αναγκαία καθώς οι νέες ιδέες αλλά και οι νέοι άνθρωποι με διάθεση για δουλειά και προσφορά, δώσαν άλλη οργανωτική προσέγγιση στο Δήμο Έδεσσας.

Ο κ. Γιάννου δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά: «είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία μας άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Το αποτέλεσμα της οικονομικής μας διαχείρισης δεν χωράει αμφισβήτηση, αφού ο Δήμος Έδεσσας δεν χρωστάει πλέον σε κανέναν».
Κλείνοντας την επιστολή ο Δήμαρχος Έδεσσας αναφέρει: « Δεν είμαστε αιώνιοι στην αυτοδιοίκηση κι ούτε αυτοί που πιστεύουν ότι διαμέσου αυτής θα πετύχουν την προσωπική καταξίωση. Μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι θα δώσουμε αξία στην ανθρώπινη προσπάθεια».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συνδημότες – Συνδημότισσες,
οδεύουμε προς το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, που είναι μικρότερη από κάθε άλλη φορά λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών που από εδώ και πέρα θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή θέλω να πιστεύω πως η δημόσια κατάθεση ψυχής έρχεται να συμπληρώσει το τολμηρό εγχείρημα των εκλογών του 2010 κι όλη αυτήν την αγωνιστική πορεία που διαγράψαμε μαζί κατά τη διάρκεια των 3 και κάτι ετών θητείας μου στο τιμόνι του Δήμου Έδεσσας.

Όταν θελήσαμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη διαχείριση των κοινών του τόπου μας, λίγοι ήταν αυτοί που στην αρχή πίστεψαν στα θέλω και τα πιστεύω μας. Μέρα με τη μέρα αυτή η προσπάθεια δυνάμωσε και κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Μία ανατροπή που όπως αποδείχθηκε ήταν αναγκαία καθώς αποδείχτηκε ότι χρειάζονται νέες ιδέες και άνθρωποι, με άλλη οργανωτική προσέγγιση και διάθεση για δουλειά, για να τα καταφέρει ο Δήμος να σταθεί στα πόδια του σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο με πολύ λιγότερους πόρους και περισσότερες αρμοδιότητες.

Αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου ήρθε η οικονομική κρίση και ο δραστικός περιορισμός των εσόδων. Έπρεπε να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα κι όχι με τα πολλά των παρελθόντων ετών στη διαχείριση του Δήμου. Παράλληλα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία μας άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Το αποτέλεσμα της οικονομικής μας διαχείρισης δεν χωράει αμφισβήτηση, αφού ο Δήμος Έδεσσας δεν χρωστάει πλέον σε κανέναν κι η λειτουργία των μηχανισμών του μας βάζει σε μία νέα τροχιά.

Είναι σαφές ότι μετά τη σταθερότητα οφείλουμε να αναζητήσουμε την προοπτική που θα μας οδηγήσει μπροστά. Δεν λιγοψυχήσαμε από την κρίση και την έλλειψη εσόδων. Καταφέραμε, με τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που είχαμε και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου, όχι μόνο να διατηρήσουμε ένα επίπεδο στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς τους πολίτες, αλλά να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να εντάξουμε έναν σημαντικό αριθμό αναπτυξιακών έργων στο ΕΣΠΑ, που είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης μεγάλων έργων.

Σήμερα, χωρίς φαμφάρες και πανηγυρισμούς, υλοποιούμε σημαντικά μικρά και μεγάλα έργα για την αγροτική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της λειτουργικότητας των οικισμών μας, με βάση τους στόχους που είχαμε θέσει από την αρχή. Παράλληλα, συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε με απόλυτο σεβασμό τους πόρους του Δήμου. Διδασκόμαστε από το παρελθόν που μας έφερε ως εδώ και προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα του σήμερα που με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να δώσουν ένα λαμπρό μέλλον. Δεν είμαστε αιώνιοι στην αυτοδιοίκηση κι ούτε αυτοί που πιστεύουν ότι διαμέσου αυτής θα πετύχουν την προσωπική καταξίωση.

Είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε πολύ καλά τι μας περιμένει στα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν θα υποσχεθούμε αυτό που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι θα δώσουμε αξία στην ανθρώπινη προσπάθεια. Ο τόπος μας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Κι αυτό μόνο όλοι μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κανένας δεν είναι τέλειος κι αλάθητος. Θέλω ωστόσο να πιστεύω πως τίμησα την εμπιστοσύνη σας κι επιθυμώ να την τιμήσω και στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαι μόνος. Παλαιοί και νέοι συνεργάτες συνθέτουν μία ισχυρή δύναμη ευθύνης, έτοιμη να υπερβεί ακόμη και τον ίδιο της τον εαυτό προκειμένου να τα καταφέρει. Οι καλύτεροι συνεργάτες όμως είστε εσείς οι ίδιοι. Η συμμετοχική σας διάθεση μάς δείχνει τον δρόμο γι’ αυτή τη νέα πορεία που για εμάς σημαίνει την ικανοποίηση της μιας και πιο βασικής αρχής η οποία οδηγεί την παράταξή μας στην ευθεία του δρόμου της Αυτοδιοίκησης : «Δούλεψε για να νιώσεις την ικανοποίηση της επιτυχίας» που στην ουσία σημαίνει «μάθε να υπηρετείς σωστά τον άνθρωπό που σε εμπιστεύεται» . Συνεχίζουμε αυτή τη δύσκολη αλλά κι ωραία διαδρομή, πάντα μαζί.

Φιλικά
Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου