Ποια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια μπορεί να αποδώσει έως και 1200 ευρώ ανά στρέμμα; Ποιες οι δυνατότητες ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια;
Τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί ροδιού ανά την Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, αφού εγκατέλειψαν παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και ο καπνός, για να βρουν στη ροδιά τον δικό τους «κόκκινο χρυσό».Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καλλιεργούμενη έκταση ροδιάς στη χώρα μας εκτιμάται, σήμερα, σε περίπου 20.000 στρέμματα. Το 1994 τα καλλιεργούμενα στρέμματα ήταν μόλις 500, το 2005 αυξήθηκαν σε περίπου 1000 και το 2007 σε 4000.
Η καλλιέργεια ροδιού στην Ελλάδα μοιάζει με «κουκίδα στον ωκεανό», αφού το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής υπολογίζεται σε 2.250.000 τόνους, με τα «ηνία» να κρατά η Ινδία (1.200.000 τόνους). Ακολουθούν το Ιράν (650.000 τόνους) και οι ΗΠΑ (100.000 τόνους), βάσει στοιχείων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
Η ελληνική αγορά, οι ανάγκες της οποίας σε ρόδι υπολογίζονται σε 1200 τόνους, κατά τις μαρτυρίες ερευνητών και παραγωγών παραμένει ελλειμματική, γι’ αυτό και οι ετήσιες εισαγωγές υπερβαίνουν τους 800 τόνους.
«Χαρτογράφηση» των καλλιεργειών
Στη Ροδόπη, με την καλλιέργεια ροδιάς απασχολούνται 27 παραγωγοί και η καλλιεργούμενη έκταση φθάνει τα 600 στρέμματα. Η δε απόδοση υπολογίζεται σε 2 τόνους/στρέμμα.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ροδοπαραγωγός Κώστας Τσατλάκης, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων καλλιεργειών, έτσι ώστε, εφόσον αποδειχθεί ότι έχουν πραγματικά καλή απόδοση, να αλλάξουν ρότα.
Στο νομό Κιλκίς, με την καλλιέργεια της ροδιάς ασχολούνται 150 παραγωγοί και η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 2000 στρέμματα, ενώ στην Πέλλα «δουλεύονται» γύρω στα 1200 στρέμματα από 50 παραγωγούς.
Στο νομό Δράμας, με την καλλιέργεια ροδιάς ασχολούνται πλέον 500 παραγωγοί, από 250 πριν από έναν χρόνο, και η καλλιεργούμενη έκταση φθάνει τα 7000 στρέμματα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ροδοπαραγωγός και γεωπόνος Γρηγόρης Αργυρίου.
Μιλώντας για τον παγετό, που έπληξε φέτος κάποιες καλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Αργυρίου σημείωσε πως παρά το προβλήματα που προέκυψαν, η ροδιά ως άλλη «Λερναία Ύδρα» αντικατέστησε σχετικά γρήγορα τους καρπούς της και επανήλθε και πάλι σε τροχιά παραγωγής.
«Μπορεί να χάθηκε λίγος χρόνος για κάποιους ροδοπαραγωγούς, αλλά δεν επήλθε και η καταστροφή, αφού μπορεί να έπεσαν ελαφρά οι αποδόσεις, αλλά θα επανέλθουν κανονικά στο άμεσο μέλλον» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, η απόδοση στο νομό Δράμας διαμορφώνεται σε 200 κιλά/στρέμμα και το παραγόμενο προϊόν της περιοχής απορροφάται αποκλειστικά από αυστριακή εταιρεία που το διοχετεύει σε φαρμακεία.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/01/rodi-kalliergeia/#ixzz1xwBGM9mc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου