Οι υποθαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς το κόστος εξόρυξης νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλό, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Στην παραπάνω εκτίμηση συμφώνησαν ο διε
υθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου και ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος.
Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ.Γρηγορίου υποστήριξε ότι η υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης είναι εκτός ενδιαφέροντος στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά. «Είναι ένα σενάριο με πολύ λίγες πιθανότητες υλοποίησης και εξαιρετικά μεγάλα κόστη γεωτρήσεων, ουσιαστικά σήμερα είναι αδύνατη η αξιοποίηση των εν λόγω κοιτασμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, με βάση τις ρεαλιστικές πιθανότητες που έχουν οι υποθαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο, ο κ.Γρηγορίου σημείωσε ότι τα ΕΛΠΕ «θα προχωρήσουν στη δημιουργία κοινοπραξίας με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου για το διαγωνισμό που αφορά τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γιάννενα και το Κατάκολο. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πρώτη γεώτρηση στη χώρα μας θα γίνει σε 4-5 χρόνια και, αν εντοπιστούν πετρέλαια, θα απαιτηθούν άλλα 2-3 για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση.
«Η Ελλάδα είναι σήμερα άγνωστη στην πετρελαϊκή αγορά», πρόσθεσε και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν τις δράσεις σε επίπεδο μάρκετινγκ και προβολής των πετρελαιο-πιθανών περιοχών.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης, κεντρικό πρόσωπο της ενεργειακής κυπριακής διπλωματίας, κάλεσε την Ελλάδα να ορίσει αμέσως την ΑΟΖ της, στέλνοντας προς την Τουρκία το μήνυμα ότι σκοπεύει, μαζί με την Κύπρο, να κινηθεί με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. «Δεν μπορεί στον Εύξεινο Πόντο οι Τούρκοι να δέχονται το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο να μην το δέχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το φημολογούμενο αγωγό Κύπρου-Κρήτης για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ.Κασίνης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το εγχείρημα δεν θα είναι βιώσιμο, καθώς -μεταξύ άλλων-θα πρέπει να κατέβει σε μεγάλο βάθος, έως 4,5 χλμ.
Αιχμές για εταιρείες
Επιπλέον, με δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας, ο κ. Κασίνης επέστησε την προσοχή της Ελλάδας αναφορικά με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, λέγοντας ότι ορισμένες από αυτές δεν σέβονται τις διεθνείς πρακτικές και είχαν πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες σε Κύπρο και Λίβανο -και για αυτό είχαν αποκλειστεί από τους αντίστοιχους διαγωνισμούς (από το βήμα της ημερίδας έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη Spectrum που συμμετέχει και στο διαγωνισμό της Ελλάδας).
«Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει σωστά τις εταιρείες, να δει πού έχουν εμπλακεί πριν. Κι αν έχουν κάνει παράνομες έρευνες και δεν το ανακοίνωσαν, να τις αποκλείσει. Πρέπει να εξεταστεί πού έκαναν έρευνες, σε ποιες χώρες, μήπως έχουν πάρε- δώσε με τους Τούρκους. Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας είναι ύψιστης σημασίας, πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ελληνικό κράτος», τόνισε ο κ. Κασίνης.
«Να ξεχάσουμε τα άμεσα έσοδα»
«Με καθαρά γεωλογικά κριτήρια, πιστεύω ότι η Δ.Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον», ομονόησε από το βήμα του συνεδρίου ο καθηγητής κ. Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι στην Κρήτη το κόστος θα είναι πολύ υψηλό λόγω των μεγάλων βαθών γεώτρησης.
Παράλληλα, ο καθηγητής του ΑΠΘ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τα άμεσα έσοδα για τη χώρα μας από τους υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι χρειάζονται έξι-επτά χρόνια στο σύνολο, από την έρευνα μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης, για να δούμε ορατά αποτελέσματα. Χαρακτήρισε δε όσα περί του αντιθέτου λέγονται, πέρα από αφελή, και επικίνδυνα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου