Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!

sunedrio nato 300x162 Σκόπια   Ξανά στο κατώφλι του ΝΑΤΟ
Aπό τον Κώστα Ράπτη,
Παρά την επα­νεμφάνιση, μια δεκαετία μετά τη Συμφωνία της Αχρίδαs, αξιοσημείωτων τριγμών στην εσωτερική της συνοχή (ή από μιαν άλλη άποψη, ακριβώς εξαιτίας αυτών), η ΠΓΔΜ εντείνει, όπως κατα­δεικνύουν οι εξελίξεις της τε­λευταίας εβδομάδας, τη διπλωματική της επίθεση προs την Αθήνα. Στόχος να μη μετατραπεί η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του  ΝΑΤΟ στο Σι­κάγο (20-21 Μαΐου) σε ένα «νέο Βουκουρέστι», όπου, όπως συνέβη το 2008, η γει­τονική χώρα θα βρει και πάλι κλειστές τις πόρτες της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Όλα αυτά, στο πλαίσιο ενός άκρως ευαίσθητου πολιτικού ημερολογίου, το οποίο σημα­δεύεται στη μεν Ελλάδα από την πορεία προς ιις κάλπες, στο δε διεθνές τοπίο από την πάγια επιθυμία των ΗΠΑ να προωθήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Σαφέστατη, από αυτήν την άποψη, υπήρξε η κατάθεση, τηv περασμένη Παρασκευή, από τον ισχυρό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λιούγκαρ. νομοσχεδίου με το οποίο καλείται ο πρόεδρος Ομπάμα να παρουσιάσει στο Σικάγο έναν σαφή «οδικό χάρτη · για ένταξη στη Συμμαχία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης,  της ΠΓΔΜ, του Μαυροβου­νίου, αλλά και της Γεωργίας, προκειμένου «να αποκρουστεί κάθε αντίληψη προνομιακών σφαιρών επιρροής» – προφα­νώς. ρωσικών
Σε αυτό το φόντο, με δε­δομένη την προηγού­μενη τοποθέτηση των συμμάχων που διασυνδέει την ένταξη με την επίλυση του θέματος της ονομασίας, τα Σκό­πια ««επιστρατεύουν» την απόφαση τns Χάγης εις βάρος της Ελλάδας και βάλλουν εναντίον όχι μόνο της Αθήνας (την οποία ο υπ. Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, κατηγόρησε ότι προχωρά μονομερώς σε αναστολή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995), αλλά συνολικά κατά των μελών του NΑΤO, διαμηνύοντας, μέσω ακαδημαϊκών και του πρώην υπουργού Αντόνιο Μιλόσοσκι, ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η στρατιωτική δύναμη της ΠΓΔΜ από το Αφγανιστάν.
Επιπλέον, με τις προενταξιακές συνομιλίες που εγκαι­νίασε προχθές στα Σκόπια ο επίτροπος Φούλε (με στόχο να συντομευτεί προκαταβολικά ο χρόνος των ενταξιακών δια- πραγματεύσεων, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν), η γειτονι­κή χώρα δοκιμάζει σε επίπεδο Ε.Ε. το μοντέλο της «παράλ­ληλης» προς τη διαδικασία του ονόματος προώθησης της ευρωατλαντικής της προοπτικής.
Ήδη δημοσιεύματα στον Τύπο φέρουν τον διεθνή πα­ράγοντα, στο πρόσωπο του με­σολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έτοιμο να «διευκολύνει» τη Σύνοδο του Σικάγο, κατα­θέτοντας πρόταση για «σταδι­ακή» επίλυση του θέματος της ονομασίας, με προσωρινή υιοθέτηση του όρου «Άνω Μα­κεδονία» (άγνωστο σε ποιο εύρος χρήσης, ήτοι διμερώς ή «έναντι όλων»), ώστε η χώρα να λάβει καταρχήν καθεστώς «προσκληθείσας χώρας» στο NΑΤO – κατά το προηγούμενο, π.χ., της Πολωνίας, της οποίας η ένταξη πραγμα­τοποιήθηκε κλιμακωτά εντός τριετίας.
Ο Μάθιου Νίμιτς φέρεται να μετέφερε την ιδέα αυτή κατά τη συνάντηση του, στις 22 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα με τον τm. Εξωτερικών, Σταύ­ρο Δήμα. ενώ και ο πρωθυ­πουργός των Σκοπίων, Νίκο­λα Γκρούεφσκι, υπαινίχθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάτι αντί­στοιχο κατά την επαφή του με τον Λουκά Παπαδήμο στο περιθώριο της τελευταίας Συνό­δου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η ελληνική διπλωμα­τία. με προφανή επιφύλαξη, διαμηνύει ότι δεν είναι σα­φές καν το κατά πόσον ο Μά­θιου Νίμιτς προγραμματίζει νέα επίσκεψη στην περιοχή, πόσω μάλλον την κατάθεση πρότασης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποια πιθανότητα προόδου είναι δυνατόν να επιτευχθεί πριν από τη διενέργεια των ελ­ληνικών εκλογών. Ωστόσο, η προεξοφλούμενη ανάδειξη της ΝΑ στην πρώτη θέση ερμή­νευα το γιατί, πέραν των συ­νήθων συνηγόρων της ευρωατλαντικής προοπτικής των Σκοπίων (Βρετανίας. Τουρ­κίας, Σλοβενίας), διακριτικό ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Άνγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζοντας προφανώς την ευκαιρία ενός πρόσθετου πεδίου άσκησης πιέσεων απέναντι σε μια αυριανή ελληνική κυβέρνη­ση ενδεχομένως «απείθαρχη» στα Αιτήματα της Ευρωζώνης
Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατα­διώκεται, ως φαίνεται, μόνο από τα «μακεδονικά φαντάσματα» του πολιτικού του παρελθόντος, αλλά και από τα αλβανικά!
Σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση Γκρούεφσκι και ο δήμαρχος των Σκο­πίων, Κότσε Τραγιάνοφσκι, εντατικοποιούν την εθνικιστι­κή αρχαιολατρία (με τη μαζική απόδοση ελληνικών ονομάτων σε δρόμους και τοποθεσίες), το αλβανικό στοιχείο της γειτο­νικής χώρας (25% του πληθυ­σμού) εμφανίζεται να αποξε­νώνεται όλο και πιο πολύ από την πλειοψηφία και να αδημονεί για το ξεμπλοκάρισμα της ευρωατλαντικής προοπτικής
Χαρακτηριστικό, από αυτήν την άποψη, είναι το κύμα συγκρούσεων μεταξύ ομάδων νεαρών Σλάβων και αλβα­νοφώνων που έχει ξεσπάσει τιs τελευταίες δύο εβδομά­δες, μετά τον φόνο δύο νεα­ρών από αστυνομικό στο Γκόστιβαρ, που έχει οδηγήσει σε 30 συλλήψεις.
Οι εκκλήσεις Γκρούεφσκι για υπευθυνότητα και η έκφραση ανησυχίας από την Κομισιόν δεν αρκούν για κατευνα­σμό των πνευμάτων. Ούτε και οι δηλώσεις του ηγέτη του αλ­βανικού κόμματος DUI, Αλι Αχμέτι, έπειτα από συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή, Πολ Γουόλτερς, ότι τα επεισό­δια είναι αυθόρμητα.
 Πηγή: Κεφάλαιο
history-of-macedonia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου