Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποιεί: Η αγορά πεθαίνει…και τα καρτέλ θεριεύουν!


Διαβάζουμε σε άρθρο στο Βήμα: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Η αγορά αργοπεθαίνει… και τα καρτέλ θεριεύουν

Με άλλα λόγια διαβάζουμε ακόμα μία εφαρμοσμένη ένδειξη του ότι η θεωρία της εσωτερικής υποτίμησης, που προσπάθησε να επιβάλλει το ΔΝΤ, απλά δε δουλεύει. Από την αρχή είχα εξηγήσει ότι ακόμα και τα παραδείγματα που επικαλέστηκε η τρόικα για να πείσει έδειχναν το ακριβώς αντίθετο (δείτε εδώ).


Τι συμβαίνει άρα? Έπεσαν οι μισθοί, έπεσε το κόστος, αλλά οι τιμές παραμένουν ακλόνητες (άλλωστε πρόσφατα το παραδέχτηκε και η ίδια η τρόικα – δείτε εδώ). Αντ’ αυτού βλέπουμε να οξύνεται η καρτελοποίηση μεταξύ των επιχειρήσεων για τη διατήρηση της τιμής. Δηλαδή τα καρτέλ οδηγούν σε πτώχευση και λουκέτο οποιαδήποτε ανεξάρτητη επιχείρηση, προκειμένου αυτά να διατηρήσουν τις υψηλές τους τιμές στους όλο και λιγότερους πελάτες που τις αντέχουν. Με άλλα λόγια, η εσωτερική υποτίμηση ενεργοποιεί ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ο οποίος οδηγεί αρχικά σε υπέρογκα και ανελαστικά μη μισθολογικά έξοδα για την ανεξάρτητη επιχείρηση (διατήρηση κόστους λειτουργίας λόγω μη πτώσης των τιμών, αφού οι αντοχές των ισχυρών προμηθευτών της είναι δεδομένες), στη συνέχεια σε αδυναμία λειτουργίας και λουκέτο της επιχείρησης, ενώ στο τέλος παραμένει ένα πολύ μικρότερο πλήθος καρτελοποιημένων και αλληλοϋποστηριζόμενων επιχειρήσεων που συνεχίζουν να πουλάνε σε υψηλές τιμές μόνο σε όσους έχουν να διαθέσουν για να τα αγοράσουν (αυτοί οι πελάτες όσο κι αν λιγοστεύουν, εντούτοις δεν εκλείπουν ποτέ).

Ακολουθεί η είδηση, η οποία παραθέτει συνοπτικά τις απόψεις του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Με σκληρά λόγια μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτρης Κυριτσάκης για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά η οποία όπως είπε «αργοπεθαίνει». Με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρεται εκτενώς στο παράλυτο κράτος, τους συνδικαλιστές που «φροντίζουν μόνο τα συμφέροντά τους», αλλά και «τα καρτέλ που θεριεύουν χάρη στο νόμο της σιωπής που κυριαρχεί στην αγορά», συνθήκες που έχουν δημιουργήσει «μια ασφυκτική κατάσταση που δεν έχει πολλούς μήνες ζωή», ενώ ζητάει άμεσες ενέργειες από την επομένη των εκλογών.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη ως τραγική. Εξαίρεση αποτελούν τα προϊόντα διατροφής και ειδικότερα της άμεσης ανάγκης, τα οποία εξακολουθούν να παρουσιάζουν σχετική κίνηση. Οι λοιποί κλάδοι της αγοράς βρίσκονται σε απόγνωση. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πάντοτε αδρανοποιεί για τα δεδομένα της χώρας μας όλους τους τομείς, από διοίκηση μέχρι την επιχειρηματικότητα. Ο λόγος είναι απλός: το κράτος υπολειτουργεί και παραμένει ακόμα και σήμερα υπουργοκεντρικό. Το αποτέλεσμα; Ταλαιπωρείται ο πολίτης και ατονεί η επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Κυριτσάκης τόνισε πως η επιτροπή Ανταγωνισμού θα αντισταθεί στον «ανελέητο πόλεμο που δέχεται» για τη διατήρηση καθεστωτικών προνομίων και ευνοϊκών για ορισμένους ρυθμίσεων. «Θα εξακολουθήσουμε να εναντιωνόμαστε στις συνεχείς προσπάθειες άλλων να ακυρώσουν ή περιορίσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ανεξαρτησία της».

Ακόμα εκτίμησε ότι η αγορά έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της. «Η αγορά αργοπεθαίνει… Αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός για ένα παραγωγικό πρότυπο και μοντέλο που θα αξιοποιεί στοχευμένα τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτουμε ως χώρα σε έμψυχο υλικό και εδαφολογικές συνθήκες, μέλλον δε θα έχουμε. Αν δεν αλλάξουν άμεσα η νοοτροπία όσοι διαχειρίζονται τις τύχες των επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις, η κατάσταση θα γίνει τελικά μη αναστρέψιμη».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου