Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

«Θύμα» της νομισματικής ένωσης η Ελλάδα

Η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ δεν θα διέλυε τη νομισματική ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.




«Δεν νομίζω ότι το ευρώ θα εξαφανισθεί. Το ζήτημα είναι, αν και οι 17 χώρες και δυνητικά κάποιες άλλες θα έπρεπε να είναι ή αν θα είναι στο (νομισματικό) σύστημα ή όχι», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «θύμα» του ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι θύμα της νομισματικής ένωσης. Θα ήταν πολύ καλύτερο για αυτή να μην είναι μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο. Θα ήταν μία νίκη γι' αυτή», δήλωσε ο κ. Κλάους.

Η Τσεχία δεσμεύθηκε να υιοθετήσει μελλοντικά το ευρώ με τη συμφωνία ένταξής της στην ΕΕ το 2004, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική προθεσμία.

Το θέμα της ένταξης στο κοινό νόμισμα δεν συζητείται στη χώρα, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος. Ο κ. Κλάους, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Τσεχίας όταν έγινε η διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, δήλωσε ότι το σύστημα της Ευρωζώνης τιμωρεί κάποιες χώρες, οι οποίες θα ήταν σε καλύτερη θέση, αν αποχωρούσαν από αυτό.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «ευρωρεαλιστή», σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς όμως να στηρίζει τη στροφή προς «την ενοποίηση, το συγκεντρωτισμό, την εναρμόνιση και την τυποποίηση» όλης της ηπείρου, περιλαμβανομένου του κοινού νομίσματος. «Ίσως μπορέσουμε και εμείς να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση το 2074. Κανείς δεν μας πιέζει», δήλωσε με σκωπτικό τρόπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου