Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!!!

 ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΠΕΛΛΑ-ΗΜΑΘΙΑ

Μία ακόμα επιτυχία πρόσθεσε το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας στις δράσεις του, αφού εξιχνίασε περισσότερες από 350 υποθέσεις απάτης σε βάρος πολιτών στο Νομό μας και του γειτονικού της Ημαθίας.
Με την εξιχνίαση των υποθέσεων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος τριών Ελλήνων, ενός 47χρονου διαχειριστή εταιρείας και αγροτικών συνεταιρισμών, ενός 58χρονου λογιστή και ενός 36χρονου συνεργού τους, κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας περί φορολογίας.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλήθος συμπληρωμένων τιμολογίων παράδοσης προϊόντων και παραστατικών εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας, ενώ η συνολική αξία των αγροτικών προϊόντων που αναγράφεται στα ανευρεθέντα εικονικά τιμολόγια, υπερβαίνει το ποσό των 4.900.000 Ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Έδεσσας, προέκυψε ότι ο 47χρονος και ο 58χρονος τουλάχιστον από το έτος 2002 έως το 2012 χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία αγροτών των νομών Πέλλας και Ημαθίας εν αγνοία τους, κατάρτιζαν εικονικά τιμολόγια με εικονικές παραλαβές αγροτικών προϊόντων οικονομικής αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία απέκρυπταν στο σπίτι του 36χρονου. Στη συνέχεια τα υπέβαλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να λαμβάνουν παράνομα μέσω Δ.Ο.Υ. τις προβλεπόμενες επιστροφές φόρου (Φ.Π.Α.) αγροτών.
Σε αστυνομική έρευνα στο σπίτι του 36χρονου σε χωριό της Ημαθίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός τιμολογίων παράδοσης προϊόντων συμπληρωμένα με στοιχεία αγροτών, καθώς και διάφορα παραστατικά έγγραφα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα αγροτικών συνεταιρισμών, στους οποίους ήταν διαχειριστής ο 47χρονος.
Στη συνέχεια, σε έρευνα στο σπίτι του 47χρονου σε χωριό της Ημαθίας, καθώς και σε αστυνομική έρευνα των γραφείων της εταιρείας στην οποία είναι διαχειριστής, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος διαφόρων παραστατικών εγγράφων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των προαναφερόμενων αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και  μπλοκ με έντυπα εκκαθαρίσεων αγροτικού συνεταιρισμού.
Στα προαναφερόμενα τιμολόγια συνολικά εμφαίνονται τα στοιχεία 357 ατόμων, ενώ μεταξύ αυτών προέκυψε προανακριτικά ότι υπάρχουν και άτομα τα οποία δεν ασκούσαν και δεν ασκούν το επάγγελμα του αγρότη.
Από το σύνολο των 357 ατόμων που εμφαίνονται στα παραπάνω τιμολόγια, εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας ενδεικτικά 11 περιπτώσεις, για τις οποίες προέκυψε ότι έχουν εκδοθεί εν αγνοία των παθόντων εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων συνολικής αξίας 879.142 ευρώ.
Επιπλέον στο όνομα του 36χρονου έχουν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια αγροτικών προϊόντων ύψους 276.247 ευρώ, ενώ στο όνομα συγγενικού προσώπου του 58χρονου προκύπτει ότι έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγροτικών προϊόντων ύψους 230.949 ευρώ, η νομιμότητα των οποίων καθώς και η συμμετοχή του συγγενικού προσώπου στην υπόθεση ερευνάται.
Η συνολική αξία των αγροτικών προϊόντων που αναγράφεται στα ανευρεθέντα εικονικά - αμφιβόλου νομιμότητας τιμολόγια, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 4.982.163 ευρώ.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των προαναφερομένων, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν, θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου