Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Νέα σελίδα για το Χιονοδρομικό Kέντρο «Βόρας»



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΟΔ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΙΠΕΔ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

* Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα παραχωρήσει τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις
που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του Χιονοδρομικού

* ΤΑΙΠΕΔ θα βρει το διαχειριστή
που θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό μέχρι να γίνει ο Διεθνής διαγωνισμός


Τα χαρτια του για το «καυτό» θέμα του χιονοδρομικού κέντρου άνοιξε  ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Οπως τονίζει, πρώτο μέλημα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ήταν η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», με βασικό σκοπό να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αποφύγουν τον οικονομικό μαρασμό όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Ο κ. Θεοδωρίδης μας μίλησε για τα πλάνα που είχε για την ανάπτυξη και λειτουργία του βασικότερου χειμερινού προορισμού της χώρας μας, που είναι το χιονοδρομικό κέντρο, τα έργα υποδομής αλλά και για την επίλυση μετά από 17 χρόνια του προβλήματος της παράνομης λειτουργίας, λόγω της έλλειψης όλων των οικοδομικών αδειών.
Αναφορά έκανε και στους νέους εταίρους στη διαχείριση του χιονοδρομικού, που είναι το ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ, μας μίλησε για τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, καθώς και για τη συντήρηση του οδικού δικτύου προς το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και για την αναζήτηση του στρατηγικού επενδυτή.
Κλείνοντας ο μας ανέφερε ότι πάντα είναι στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων του το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι το πολιτικό κόστος.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Υπάρχει μία διάχυτη αγωνία στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αλλά και στους χιλιάδες φίλους του χιονοδρομικού κέντρου, για το παρόν και το μέλλον του. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο;
«Ο ακατάλληλος αρχικός σχεδιασμός:
Η δημιουργία και η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας αποτέλεσε ένα όραμα της τοπικής κοινωνίας το οποίο πολλές φορές μετατράπηκε σε “εφιάλτη”, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλου σχεδιασμού και αστοχιών από την αρχή.
Το χιονοδρομικό να λειτουργεί με αυτοχρηματοδότηση:
Ανέλαβα την ευθύνη ανάληψης ενεργειών για τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου με τη μορφή μίας “καυτής πατάτας” που ήρθε στα χέρια μου τον Ιούνιο του 2011, εδώ και μόλις 1,5 χρόνο δηλαδή. Παρά το γεγονός ότι το μέλλον διαγράφονταν δυσοίωνο και πολλοί προσπάθησαν να αποφύγουν την προσωπική τους εμπλοκή, εμείς αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά. Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας πριν από την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον και την λειτουργία του χιονοδρομικού. Αμέσως απαιτήσαμε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου την παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου τουλάχιστον για μια δεκαετία, αλλά τελικώς μάς το παραχώρησαν για μία συν μία χρονιά. Μέχρι τότε είχαμε υποσχέσεις από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός ο οποίος τελικά δεν ολοκληρώθηκε ούτε μέχρι το τέλος του 2012, ούτε μέχρι σήμερα.
Ανοιχτός διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού:
Με αυτά τα δεδομένα και προς το εφιαλτικό σενάριο της μη λειτουργίας του χιονοδρομικού προχωρήσαμε στη διενέργεια ανοικτού, δημόσιου διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη ενός ικανού και αξιόπιστου πλειοδότη. Τελικά, στο διαγωνισμό εμφανίσθηκε μία μόνο εταιρία. Η εταιρεία αυτή πληρούσε τις προϋποθέσεις και ανέλαβε τη διαχείριση του χιονοδρομικού και όλοι μας είχαμε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι όλοι οι τοπικοί φορείς στήριξαν τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που γνωρίζετε και μας έφεραν σε σημείο να προχωρήσει η Αναπτυξιακή Πέλλας Α.Ε. σε διαδικασίες καταγγελίας της σύμβασης και έξωσής τους. Εξάλλου, έληξε και η παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο προς εμάς. Στην πορεία αυτή κάναμε αρκετές υποχωρήσεις και δείξαμε μεγάλη ανοχή με κύριο γνώμονα τη λειτουργία του χιονοδρομικού που είναι σημαντική για την οικονομική επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως και των κατοίκων και φίλων του βουνού που αγαπούν τη χιονοδρομία».
• Ποιος είναι σήμερα ο σχεδιασμός σας για το Χιονοδρομικό Κέντρο;
«Ο σχεδιασμός μας ξεκινά από ένα νομιμοποιημένο χιονοδρομικό:
Οπως τόνισα, η λειτουργία και αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου δεν βγήκε ποτέ από την ατζέντα προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Με δικές μου ενέργειες και μετά από 17 χρόνια άκαρπων προσπαθειών, καταφέραμε κι εκδώσαμε όλες τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες για τη νόμιμη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Τα πλεονεκτήματα του Χιονοδρομικού:
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας διαθέτει σήμερα εκτός από την νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων και πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι το μεγάλο υψόμετρο το οποίο εξασφαλίζει χιόνι μοναδικής ποιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φυσικές πίστες και οι πολλοί φανατικοί φίλοι του βουνού που του έχουν χαρίσει μία πολύ καλή φήμη. Η σύνδεση επίσης του χιονοδρομικού με την Εδεσσα και τους Καταρράκτες, τα Λουτρά Λουτρακίου, τον υγρότοπο Αγρα - Βρυτών - Νησίου, τη λίμνη Βεγορίτιδα και το ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας δημιουργεί ένα τουριστικό σύμπλεγμα με πολύ μεγάλη δυναμική. Ολα αυτά τα πλεονεκτήματα όμως δεν αρκούν για την εγκατάσταση ενός βιώσιμου επενδυτικού σχήματος που θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του χιονοδρομικού και τη διάχυση των ωφελειών, κοινωνικών και οικονομικών, στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή η οποία διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να προσελκύσει τουρίστες υψηλού επιπέδου, προϋποθέτει άνεση χρόνου για την απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου και μία λογική κερδοφορία.
Εταίροι στην διαχείριση του Χιονοδρομικού το ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ:
Εδώ και χρόνο, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη είχαμε συνεχείς επαφές και συναντήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ προκειμένου να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου την επόμενη περίοδο 2013 - 2014. Αποτέλεσμα αυτών των επισκέψεων ήτανε και η κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή τη δική μου, του περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του διευθύνοντα συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου κ. Γρηγόρη Δούνη και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, όπου προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση σ’ έναν δύσκολο γρίφο. Η απαίτησή μας για παραχώρηση της χρήσης γης για δέκα τουλάχιστον έτη δεν έγινε αποδεκτή. Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις και εκτενή συζήτηση καταλήξαμε σε μία λύση που κινείται σε δύο επίπεδα. Την επιλογή ενός προσωρινού διαχειριστή για μία συν μία περίοδο και τη συνέχιση της διαδικασίας για την εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή με βάση ένα ολοκληρωμένο πλάνο. Η επιλογή του διαχειριστή θα γίνει με ευθύνη της ΕΤΑΔ η οποία θα αναλάβει επίσης και το κόστος συντήρησης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων με προϋπολογισμό έως 500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσδιορίστηκε ύστερα από δική μας τεκμηριωμένη ανάλυση των αναγκών επισκευής και ανακαίνισης για τη βελτίωση της εικόνας των εγκαταστάσεων και την ποιοτική και ασφαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Το χιονοδρομικό ως σημαντική παρακαταθήκη της τοπικής κοινωνίας:
Για πρώτη φορά έχουμε μία αντιστροφή της λογικής που είχε επικρατήσει μέχρι σήμερα. Ενώ κάθε χρόνο ζητούσαμε εμείς την παραχώρηση της χρήσης γης από την εταιρία που διαχειρίζεται τις δημόσιες εκτάσεις, φέτος εμείς θα παραχωρήσουμε τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις που δημιουργήσαμε και αποτελούν μία σημαντική παρακαταθήκη επενδύσεων της τοπικής κοινωνίας. Οπως δήλωσε και ο περιφερειάρχης, η συγκεκριμένη επιλογή φέρει τεράστια ευθύνη και θα είμαστε αμείλικτοι στην τήρηση των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων από την ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία του Χιονοδρομικού μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο».
•Τι γίνεται αυτήν τη στιγμή με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του χιονοδρομικού;
«Καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του χιονοδρομικού:
Η Αναπτυξιακή Πέλλας Α.Ε. όμως προείπα έχει προχωρήσει σε διαδικασία έξωσης του προηγούμενου εκμισθωτή των εγκαταστάσεων (η σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου 2013). Παράλληλα, συγκρότησε Επιτροπή για την πλήρη και αναλυτική καταγραφή της κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του χιονοδρομικού κέντρου και τον έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Η Επιτροπή έχει κάνει ήδη μία πρώτη αυτοψία και μόλις μας κοινοποιήσει το αποτέλεσμα θα αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειες. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του χιονοδρομικού είναι σημαντική και θα ενσωματωθεί στην όποια μελλοντική απόφαση αξιοποίησης με στρατηγικό επενδυτή. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα λάβει στο ακέραιο το ποσό που αντιστοιχεί στις υποδομές που δημιουργήσαμε και ενσωματώνουν τις επενδύσεις της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη της περιοχής».

• Τι γίνεται όμως με τον δρόμο για το χιονοδρομικό;
«Οι προσβάσεις ανάδειξης του Χιονοδρομικού:
Η γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση είναι σημαντική ώστε το χιονοδρομικό να αποτελεί προορισμό πρώτης επιλογής για τους φίλους της χιονοδρομίας. Εντάξαμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα τη συντήρηση του δρόμου και έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση του έργου με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ. Επίσης, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας προβλέπεται η οδική σύνδεση του χιονοδρομικού με την Αλμωπία. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο το οποίο έχει υψηλή προτεραιότητα στον σχεδιασμό και εντάσσεται απόλυτα στη νέα φιλοσοφία που έχουμε για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Υλοποίηση έργων που διευρύνουν την αγορά, δημιουργούν συνέργειες και προωθούν την συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό. Η σύνδεση του χιονοδρομικού με την Αλμωπία επιτρέπει τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων και την παραμονή των επισκεπτών στην περιοχή για περισσότερες ημέρες. Οι τουριστικές υποδομές που υπάρχουν στα Λουτρά και είναι υψηλού επιπέδου, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο εξορμήσεων για μία μεγαλύτερη περιοχή». 


• Μία τελευταία σας σκέψη;
«Τελικά το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και ουσιαστικά για την ανάπτυξη του τόπου, την οικονομική ευημερία των κατοίκων και το μέλλον του χιονοδρομικού, φαίνεται μέσα από τις ενέργειες που σας περιέγραψα αναλυτικά. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές μπήκαμε μπροστά και προσπαθήσαμε για την εξεύρεση μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι το πολιτικό κόστος. Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας: Οι αναπτυξιακές μας προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας στηρίζεται σε δύο κυρίως πυλώνες: α) στην αγροτική οικονομία και β) στον τουρισμό. Στην κορυφή της ατζέντας αυτών των προτεραιοτήτων βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας. Με την συγκεκριμένη λύση και τη συμφωνία μας με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ εξασφαλίζεται η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου την προσεχή τουριστική περίοδο και τίθενται οι βάσεις για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, με μεγάλο διεθνή διαγωνισμό και με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επενδυτικών πρωτοβουλιών. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθώ στενά το θέμα για την υλοποίηση των όσων συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ γιατί είναι θέμα υψίστης σημασίας για εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου