Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Βρετανική πρόκληση με τα γλυπτά του Παρθενώνα


Για «μοίρασμα» υπό προϋποθέσεις κάποιων Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε λόγο ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, Νίκολας Πένι. Ωστόσο, είπε για ακόμη μια φορά «όχι» στην επιστροφή τους, αναφέροντας σαν κύρια αιτία την ρύπανση της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στους Κυριακάτικους Τάιμς ο Νίκολας Πένι είπε ότι δεν θα ήταν κατά της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού. Βέβαια, δεν εννοεί για όλα... «Δεν πιστεύω ότι κάτι τόσο απλό όπως το να τα επιστρέψουμε θα ήταν μια τρομερά καλή κίνηση, αλλά πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο θα καλωσόριζε κάποιο τρόπο μοιράσματος των Γλυπτών του Παρθενώνα, εφόσον όμως οι άνθρωποι δεν θα παρέμεναν εμμονικοί με την ιδέα τού ποιος πράγματι τα κατέχει» ανέφερε.

«Εξετάζεται η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να δανείσουμε μερικά εκεί, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα καταντούσαν πολιτικά πιόνια». Τα πράγματα χαλάνε όμως, πρώτον, επειδή ο διευθυντής της National Gallery μιλά για τμήμα ενός συνόλου («να δανείσουμε μερικά»), δεύτερον, καθώς προσθέτει πως δεν θα μπορούσαν βέβαια να επιστρέψουν στη θέση τους στον Παρθενώνα λόγω ρύπανσης.

Πέρα από το ότι έχει μείνει στον περασμένο αιώνα ως προς τη ρύπανση, έμεινε πίσω και ως προς το ότι, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τα Γλυπτά δεν τοποθετούνται στα αρχιτεκτονήματα στα οποία ανήκαν κατά την αρχαιότητα. Πρόκειται για ευαίσθητα έργα που αντιγράφονται και κατόπιν μπαίνουν στα μουσεία. Όσο για το Μουσείο της Ακρόπολης ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο μουσείο; Δεν λέει λέξη…





http://www.topontiki.gr/article/68332/Bretaniki-proklisi-me-ta-glupta-tou-Parthenona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου