Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Απ. Τζιτζικώστας: Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα

Δείτε το δημοσίευμα του newmoney για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τις επιδόσεις του για το ΕΣΠΑ

Κατά 20% αυξήθηκε η απορροφητικότητά του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2013, από το 53% στο 73% και κατά 174 εκατ. ευρώ οι πληρωμές για τα έργα. Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει μέσω του newmoney.gr ότι ετοιμάζονται νέα έργα, τα οποία έχουν στόχο να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, ενώ «τρέχουν» προγράμματα ύψοτς 10 εκατομμυρίων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«Η ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούμε στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και η σωστή προετοιμασία της Περιφέρειάς μας για το νέο ΕΣΠΑ, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας και προσθέτει ότι «μέσα από την στρατηγική που εκπονούμε για την έξυπνη εξειδίκευση θέλουμε να κατευθύνουμε τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της πραγματικής μας οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, στόχος είναι «τα έργα που εκτελούνται, αλλά και αυτά που προετοιμάζουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο, να δώσουν λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μακεδονία και να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, συμβάλλοντας στη βελτίωση των δεικτών αλλά και στην καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας».
«Υπερκαλύψαμε το στόχο για την Περιφέρειά μας, πετυχαίνοντας την υπέρβαση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τζιζικώστας.

Ειδικότερα, το 2013 καταβλήθηκαν 174 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιμερίζονται σε:
*37 εκατομμύρια ευρώ για αστικές και αγροτικές αναπλάσεις,
*35 εκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό,
*28 εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση,
*17 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και
*9 εκατομμύρια ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

«Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα μας για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ όχι μόνο για να ολοκληρώσουμε τα ενταγμένα έργα, αλλά και για να ανταποκριθούμε στις αναπτυξιακές προκλήσεις, με όπλο την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία και τον ορθολογικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, το οποίο στη νέα περίοδο θα έχει αυξημένα κονδύλια κατά 27% για την Κεντρική Μακεδονία, με βάση τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ και η βελτίωση των αριθμών και των ποσοστών δεν ήταν και δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για την επίτευξη του μεγάλου μας στόχου, να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση και την ύφεση. Η επόμενη πενταετία σηματοδοτεί για μας τη μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία.
Στην επόμενη πενταετία δεν θα αφήσουμε τίποτε στην τύχη», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια είναι:
*63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Π.Κ.Μ.,
*21 έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης, ενώ ολοκληρώνονται
*33 έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και
*13 παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Επίσης, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στον τομέα των σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών υλοποιούνται και ολοκληρώνονται 35 έργα.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Π.Κ.Μ. για την καταπολέμηση της ανεργίας, υλοποιούνται 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου