Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Η κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Εκθεσης Πεπραγμένων για το 2013, από την Αρχή για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», κατέδειξε εξ αντανακλάσεως, σε μεγάλο βαθμό, την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος διαφάνειας ως προς τη θεσμική λειτουργία των αντίστοιχων μηχανισμών της Βουλής.

Ως γνωστόν, με την εν λόγω έκθεση αποκαλύπτεται ότι 413 υποθέσεις παραβάσεων από πλευράς υπόχρεων για δήλωση «πόθεν έσχες» παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Ανάμεσά τους είναι και 75 λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οποίων ζήτησαν βουλευτές, κυρίως από τη Ν.Δ.

Τόσο κάποιες κρίσιμες «λεπτομέρειες» του αποκαλυπτικού εγγράφου όσο και οι συγκεκριμένες βουλευτικές αντιδράσεις εγείρουν εκ νέου ζήτημα ως προς τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου των αντίστοιχων δηλώσεων από τους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η αρμόδια Αρχή, γνωστή και ως «επιτροπή Νικολούδη» (από το όνομα του προέδρου της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Νικολούδη), αναφέρει ότι πραγματοποίησε «ευρείας έκτασης στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας κάθε είδους πληροφόρηση» επί σχεδόν 36.000 δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υποβλήθηκαν το 2013.

Στον αντίποδα και συγκεκριμένα εντός Βουλής, όπου έχει συσταθεί και λειτουργεί «Επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών», ο έλεγχος πραγματοποιείται με ετήσια... καθυστέρηση. Ο τελευταίος, επί μόλις 694 υπόχρεων (πρωθυπουργός, τ. πρωθυπουργοί, νυν και τέως υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπεύθυνοι οικονομικών), έγινε επί δηλώσεων που κατατέθηκαν το... 2012.

Σύμφωνα με την τυπική ανακοίνωση που εκδίδει ετησίως η Βουλή, «οι ορκωτοί λογιστές, όπου συνέτρεχε λόγος, κάλεσαν τους υπόχρεους προς παροχή διευκρινίσεων». Δεδομένου ότι, όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές -σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τη Χρυσή Αυγή- που δήλωσαν μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά εισοδήματα για την τριετία προ της εκλογής τους, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τον «έλεγχο» που η επιτροπή της Βουλής και οι ορκωτοί λογιστές φαίνεται πως διενήργησαν.

Εκ των κορυφαίων παραγόντων της επιτροπής, στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ» για τη συγκεκριμένη παράμετρο, αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι δηλώσεις, σημείωσε πως «το θέμα των μηδενικών εισοδημάτων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον» και εξέφρασε την πρόθεση να το διερευνήσει. Εκτοτε, ουδέν. Την περασμένη εβδομάδα, απευθυνόμενοι σε μέλος της επιτροπής ελέγχου για το ίδιο ζήτημα, λάβαμε μια εντελώς διαφορετικής αντίληψης απάντηση: «Μα εκ του νόμου, η επιτροπή μας δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες»! Ο νόμος, ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο προβλέπει.

Η εικόνα της σύγχυσης, τέλος, επιτείνεται από τις «ασύμμετρες» αντιδράσεις των βουλευτών, όπως αναφέρεται στην αρχή του ρεπορτάζ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου