Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

NEEΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ

ΣΕ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ για το θέμα της ονομασίας εξελίχθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στα Σκόπια με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ε.Ε , καθώς η σκοπιανή ηγεσία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επίσκεψη για να προβάλει τη σταθερά αδιάλλακτη θέση της.

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι… προβοκάτσιες, καθώς τα Σκόπια ήταν η μόνη πρωτεύουσα που ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε κοινές δηλώσεις με τους αξιωματούχους της χώρας, καθώς το σκηνικό που είχε στηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών είχε φόντο το λογότυπο με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος υποχρεώθηκε να μεταβεί οδικώς στα Σκόπια από την Πρίστινα και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, ώστε να μην καταγραφεί η προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους σε αεροδρόμιο με το όνομα “Μέγας Αλέξανδρος”.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ, με δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, επέμεινε στη θέση της χώρας του για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. παράλληλα με τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα. Ο κ. Ιβάνοφ μάλιστα τόνισε ότι η προσπάθεια να υπεισέλθει κάποιος σε θέματα εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ο Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Σκόπια περιέγραψε το πλαίσιο της επίσκεψής του ως προεδρεύοντος τονίζοντας ότι το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ καθορίζεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνδέονται με τις σχέσεις καλής γειτονίας που αφορούν όμως όχι μόνο τη διαφορά της ονομασίας αλλά και τις σχέσεις με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Γκρούεφσκι ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανέναν αλυτρωτισμό έναντι της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αυτό είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να μετατραπεί σε μια δημιουργική στάση σε σχέση με το όνομα.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Προεδρία προγραμματίζει μια υπουργική συνάντηση της Ε.Ε. και των Δ. Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη ώστε να επαναβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου