Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

"Παύλο, κάνε κόμμα όπως ο Σταύρος"

Λαβή για σχόλια έδωσε η έλευση της τέως βασιλικής οικογένειας  στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς», αλλά και το μνημόσυνο των 50 ετών από τον θάνατό του στο Τατόι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, αυτή η κινητικότητα τροφοδοτήθηκε από την παρουσία του τέως πρίγκιπα Παύλου, εγγονού του τιμώμενου βασιλιά, ο οποίος στη διάρκεια του μνημοσύνου δέχτηκε αρκετές φιλοφρονήσεις και «εισηγήσεις» για το μέλλον του στη χώρα μας. Τόσο κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης αλλά και μετά, φιλοβασιλικοί που βρέθηκαν στο Τατόι δεν σταμάτησαν να παροτρύνουν τους Γλύξμπουργκ να κάνουν κόμμα. «Παύλο, κάνε κόμμα, εδώ ο Θεοδωράκης εμφανίζεται να παίρνει 5%, εμείς δεν θα μπούμε στη Βουλή;» έλεγε ένας από αυτούς, για να προσθέσει άλλος: «Παύλο, κάνε κόμμα, θα σε ψηφίσει ο λαός, τους έχουμε βαρεθεί τους ψεύτες πολιτικούς».
Για την ακρίβεια, στο τελικό πλάνο του δίωρου φιλμ και ενώ σε όλη τη διάρκεια εμφανίζονταν είτε ιστορικοί αναλυτές, είτε παλαιοί πολιτικοί και φίλοι του Παύλου, είτε τα παιδιά του Σοφία, Κωνσταντίνος και Ειρήνη, ξαφνικά εμφανίστηκε ο τέως πρίγκιπας Παύλος. Σε μια ευθεία σύνδεση μεταξύ του παππού του και του ίδιου, ο πρίγκιπας Παύλος παρουσιάζεται θεατρικά στο ντοκιμαντέρ να κάθεται σε έναν καναπέ, να παίρνει στα χέρια του ένα τηλεκοντρόλ και να βλέπει τον βασιλιά Παύλο να μιλάει για την Ελλάδα και τις αξίες της χώρας.
Ολοι οι παρευρισκόμενοι στην προβολή έφυγαν με μία και μόνη αίσθηση: «κάτι ήθελε να πει ο… ποιητής». Η αίσθηση διαδοχής και συνέχισης του θρόνου ήταν παραπάνω από εμφανής, δημιουργώντας από τη μια ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους φίλους του στέμματος, αλλά από την άλλη αποτροπιασμό σε όσους δεν μπορούν να φανταστούν την έγερση εκ νέου πολιτειακού ζητήματος στον 21ο αιώνα.
Μιλώντας με τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ, συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ποικίλα σχόλια, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Νίκο Πολίτη, μαθαίνουμε μερικές λεπτομέρειες για το επίμαχο σημείο του φιλμ. «Γνωρίζω τη ρήση του Λεωνίδα Κύρκου και όντως υπάρχει μια συνέχεια σε αυτή τη δυναστεία. Αυτοί οι άνθρωποι, είτε το θέλουμε είτε όχι, ζουν. Πολιτικό κίνητρο όμως σε αυτή μας την επιλογή δεν υπήρχε». Και συμπληρώνει: «Την τελευταία στιγμή βρήκα το μοναδικό ντοκουμέντο στο οποίο υπήρχε ομιλία του βασιλέως Παύλου.
Βέβαια όλα αυτά τροφοδοτούν αυτές τις μέρες σενάρια για την επόμενη μέρα της τέως βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα - τα οποία δεν αναφέρουν, φυσικά, πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος διά του πρωτότοκου υιού του θα πολιτευτεί (κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί στο παρελθόν), όμως συνδυάζοντάς τα με την πρόσφατη αγορά από τον πρίγκιπα Νικόλαο της κατοικίας των Παπανδρέου στο Καστρί, τη μόνιμη διαμονή πολλών εκ των πριγκίπων στη χώρα μας και τις κινήσεις στενών ανθρώπων του Παύλου στην Αθήνα οδηγούν σε σκέψεις.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ έγινε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.  Εκεί ήταν και ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνοδεία της κόρης του Αλεξάνδρας όπως και
τέως υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου