ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Εγκαινιάστηκε ο Μύλος της Γεύσης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Υπαίθριου Μουσείου Νερού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, εκπρόσωποι του εταίρου στο πρόγραμμα Δήμου Kavadarci και του Υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί Εδεσσαίοι.
Ο παλιός Μύλος Περτσεμλή, που τους τελευταίους μήνες έχει συντηρηθεί από τα στελέχη του Υπαίθριου Μουσείου Νερού, θα φιλοξενεί το Μύλο της Γεύσης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.
Στο Μύλο τοποθετήθηκε σύστημα ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο βασίζεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δυνατότητα υποστήριξης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων για όλους τους διπλανούς επισκέψιμους χώρους. Στα εγκαίνια του Μύλου της Γεύσης υπήρχε έκθεση φωτογραφίας, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πολυμεσική παρουσίαση για τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία.
Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ» με το ακρωνύμιο «ΚΑΪΜΑΚ», που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα IPA Cross Border program Greece – FYROM το οποίο είναι πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας με δράσεις εκατέρωθεν των συνόρων.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτική βαλίτσα που απευθύνεται σε μαθητές με σκοπό τη μύησή τους στην οικολογία, τη γαστρονομία και την ανάδειξη της υγιεινής διατροφής μέσα από τα τοπικά προϊόντα, ενώ κυκλοφορεί
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία από τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Έδεσσας για την αξιοποίηση του Υπαίθριου Μουσείου Νερού και την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένουμε τη χρηματοδότησή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την πλήρη λειτουργία του Υπαίθριου Μουσείου Νερού.
Το Υπαίθριο Μουσείο Νερού θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, ως επισκέψιμος χώρος με εισιτήριο, το επόμενο χρονικό διάστημα με στόχο την ύπαρξη και λειτουργία ενός επισκέψιμου χώρου που θα συμβάλει στην παράταση της παραμονής των επισκεπτών στην πόλη μας, την ενημέρωσή τους για τους υπόλοιπους αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας και την πλήρη ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού και να δουν την εντυπωσιακή φτερωτή του αλευρόμυλου Σαλαμπάση, όπως και το υπαίθριο Μπατάνι, σε πλήρη λειτουργία. Τα εγκαίνια του Μύλου της Γεύσης είναι ένας σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλούς μήνες για λειτουργία του Υπαίθριου Μουσείου Νερού, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κάτοικους της περιοχής που εντυπωσιάζονται γνωρίζοντας το πολιτισμικό απόθεμα που «κρύβεται» στην περιοχή των Μύλων και θα αναδειχθεί σε όλο το εύρος του με την πλήρη λειτουργία του Υπαίθριου Μουσείου Νερού.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Εδεσσας, Δ. Γιάννου, υπογράμμισε τα εξής:
«Σήμερα βρισκόμαστε στη ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα ενός χρηματοδοτούμενου προγράμματος συνεργασίας, που συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη. Ενός προγράμματος που ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φυσικά υπάρχουν προϋποθέσεις για συνέχιση τόσο της συνεργασίας με το Δήμο Kavadarci, όσο και της προσπάθειας για δημιουργία υποδομών που συμβάλουν στην προβολή του πολιτισμικού αποθέματος του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής.
Τα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας είναι ένας θεσμός πολλών ετών στην Ευρώπη, που στηρίζει την τοπική ανάπτυξη στις διασυνοριακές κυρίως περιοχές. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, σε μία καθαρά διασυνοριακή περιοχή, στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Εδώ που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και ετοιμάστηκε να μεταφέρει το φως του πολιτισμού σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο ο Μέγας Αλέξανδρος.
Έναν τόπο που μπορεί σήμερα να αποτελεί διασυνοριακή περιοχή και επαρχία στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, όμως υπήρξε το κέντρο του αρχαίου κόσμου στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έναν τόπο που εκτός από τη λαμπρή ιστορία των αρχαίων προγόνων διαθέτει αξιολογότατη βιομηχανική και πολιτιστική κληρονομιά.
Έναν τόπο που είναι στολισμένος από τη φύση με νερά που ρέουν σε κάθε γωνιά της πόλης, με αποκορύφωμα τους Καταρράκτες.
Η προαιώνια ιστορία που κάποια από τα σημάδια της βλέπουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, η οργιώδης φύση και τα τρεχούμενα νερά με τον μοναδικό φυσικό Καταρράκτη σε αστικό χώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πλούσια προβιομηχανική και βιομηχανική κληρονομιά και η παραδοσιακή συνοικία του Βαροσίου, σε συνδυασμό με μία σειρά αξιολογότατων τουριστικών πόρων όπως οι λίμνες Άγρα και Βεγορίτιδα, ο παραδοσιακός οικισμός του παλιού Αγίου Αθανασίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν, συνθέτουν μία μοναδική παλέτα, ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού.
Είναι αλήθεια ότι ο τόπος μας διεγείρει τις αισθήσεις των επισκεπτών. Με το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Kavadarci επιχειρούμε να διεγείρουμε δύο ακόμη αισθήσεις.
Στα ανάγλυφα σχήματα των αρχαίων κιόνων, στα χρώματα των παραδοσιακών σπιτιών και στον αχό της πτώσης των νερών του Καταρράκτη, έρχονται να προστεθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις από την παραδοσιακή κουζίνα μας.
Η οσμή και η γεύση είναι δύο από τις αισθήσεις που δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανένας τουριστικός προορισμός και με το πρόγραμμα Kaimak επιχειρούμε να επανεντάξουμε τις αισθήσεις αυτές στο τουριστικό μας προϊόν. Θεωρώ μάλιστα ότι η διασύνδεση των αισθήσεων αυτών με τον τοπικό πολιτισμό, θα έχει εξαιρετικά πετυχημένα αποτελέσματα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε να συνταιριάξουμε τις παραδοσιακές γεύσεις και τα μοναδικά προϊόντα του τόπου μας, με έναν χώρο της σχετικά πρόσφατης προβιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι εδώ στον μύλο Περτσεμλή, όπως και τους διπλανούς μύλους της περιοχής του Υπαίθριου Μουσείου Νερού της Έδεσσας, που για πολλές γενιές οι άνθρωποι της πόλης παρήγαγαν πρώτες ύλες από τους ευλογημένους καρπούς της Πελλαίας γης, εμείς σήμερα θα προβάλουμε την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.
Είναι αλήθεια ότι στην περιοχή των μύλων έχουν υλοποιηθεί διάφορα προγράμματα, αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη αξιοποίηση. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουμε το χώρο, αφενός για την προσέλκυση επισκεπτών και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της πόλης και αφετέρου για να γνωρίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Η προσπάθεια ευπρεπισμού και λειτουργίας της περιοχής των μύλων ως επισκέψιμου χώρου δεν απαιτεί μεγάλα κονδύλια, αλλά την αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων που απασχολούνται εδώ. Η δημιουργία επιπλέον εργαλείων που θα μας βοηθήσουν στη βελτίωση της εικόνας του χώρου και της δυνατότητας επικοινωνίας με τους επισκέπτες, δίνουν νέα ώθηση στην προσπάθεια αυτή.
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους έχει μεγάλη σημασία η υλοποίηση του προγράμματος για την γαστρονομία της περιοχής.
Φίλες και φίλοι,
μέσα από τη συνεργασία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών προβολής του τοπικού πολιτισμικού μας αποθέματος, πιστεύω ότι θα βελτιώσουμε τη θέση της περιοχής στον τουριστικό χάρτη της χώρας.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές του προγράμματος, τον υπεύθυνο του Υπαίθριου Μουσείου Νερού και φυσικά τους εταίρους μας από το δήμο Kavadarci για την καλή συνεργασία και να τους προτρέψω να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Έργα σαν αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα συμβάλουν στην ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και βοηθούν την τοπική ανάπτυξη. Υπό αυτή την έννοια έχουν εξαιρετική σημασία και αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε την καλή προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ!»
γαστρονομικός οδηγός για την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή.